Boerencoöperatie en Rotterdam de boer op! slaan handen ineen om Rotterdamse retail te veroveren met duurzame streekproducten.

Rotterdam 10 maart 2022 – Met een slok smakelijke, duurzame melk én een blik op de polder met roepende weidevogels toosten vanochtend de boeren van Coöperatie Heerlijk van Dichtbij en de beweging ‘Rotterdam de boer op!’ op een succesvolle samenwerking. Het doel van de samenwerking? Het veroveren van de Rotterdamse supermarkten en horeca met de overheerlijke streekproducten van Heerlijk van Dichtbij. Smakelijke, lokale, eerlijke en duurzame producten die bijdragen aan meer biodiversiteit, lekker eten voor de consument en een eerlijke waardering voor de boer is het vertrekpunt van beide partijen. Alle reden om de handen ineen te slaan.

De start van de samenwerking tussen de boeren van Cooperatie Heerlijk van Dichtbij en ‘Rotterdam de boer op!’ wordt beklonken op Hoeve Rust-hoff in Maasland tijdens een proeverij van lokale streekproducten en een weidevogelsafari. Foto Marten van Dijl / Natuurmonumenten

Samen sterk

Heerlijk van Dichtbij is een coöperatie van 12 boeren en telers die samen hun streekproducten uit Midden-Delfland naar het omliggende stedelijk gebied brengen. ‘Rotterdam de boer op!’ is een beweging van 19 partijen* die samen werken aan meer biodiversiteit op het platteland, regionaal geproduceerd eten voor de stad en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. De partijen vierden vanochtend hun nieuwe samenwerking met een proeverij van streekproducten en een weidevogelsafari op de boerderij van één van de bij de coöperatie aangesloten boeren.

Dirk Kunst, programmamanager van Rotterdam de boer op! vertelt: “Als consument, en als Rotterdammer, hebben wij allemaal een belangrijke sleutel in handen: hoe meer producten we kopen uit de directe regio, van boeren met hart voor het landschap en de natuur, hoe groter de kans dat zij in de toekomst hun streekproducten kunnen blijven produceren. ‘Rotterdam de boer op!’ wil samen met deze boeren mensen laten ervaren welke smakelijke en duurzame producten er uit Midden-Delfland komen en het mogelijk maken dat je als Rotterdammer deze producten, die toch net even lekkerder smaken als je weet dat óók de natuur en de weidevogel mee profiteert, straks in hartje Rotterdam kunt kopen.”

Heerlijk van Dichtbij

Streekproducten uit Midden-Delfland, direct van de boer, zonder omwegen of verspilling, naar jouw bord. Dat regelt Coöperatie Heerlijk van Dichtbij. In Delft en Den Haag liggen producten van de boeren en telers uit Midden-Delfland al in een aantal supermarkten. Ze staan nu op het punt om – met de steun van Rotterdam de boer op! – ook de Rotterdamse supermarkten en horeca te gaan veroveren.

Charissa van Meurs, accountmanager van Heerlijk van Dichtbij: “Onze makers boeren, telen en produceren – ieder volgens eigen filosofie en onder eigen label – duurzaam, lokaal en kleinschalig. Het zijn kringloopboeren, biologische boeren en boeren met dubbel- of zelfs driedubbeldoelvee. Zij investeren extra zorg en aandacht in hun land, hun dieren, weidevogels en de natuur. Voor het behoud van het agrarisch veenweidelandschap in het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland werken zij samen met Natuurmonumenten.”

Arnold van Adrichem is participerend kringloopboer en voorzitter van LTO Delflands Groen: “In Midden-Delfland lopen de boeren voorop waar het gaat om kringlooplandbouw en projecten voor natuurinclusief boeren, weidevogelbeheer en kruidenrijk grasland. Dat resulteert in een prachtig, duurzaam kwaliteitsproduct voor de consument. En het zorgt voor een gezonde balans tussen het productielandschap, boer, vee en natuur en milieu.

Van Jumbo tot Plus

Vestigingen van supermarkten zoals Jumbo en Plus hebben zich de afgelopen jaren aangesloten bij Heerlijk van Dichtbij. Elke verkooplocatie wordt in samenspraak met de ondernemer op maat ingericht met mooie herkenbare schapruimte. De ondernemers bestellen met een druk op de knop het hele streekproductenassortiment via het online portaal van Heerlijk van Dichtbij. De producten worden rechtstreeks van de boerderij naar de winkels gebracht. In de winkels worden de producten goed zichtbaar geëtaleerd en wordt ook het verhaal van de herkomst uit Midden-Delfland zichtbaar gemaakt voor de consumenten.

Charissa van Meurs: ”Hopelijk liggen onze producten straks ook in de Rotterdamse supermarkten en worden ze gebruikt door de horeca in de stad.”

*Onorthodoxe coalitie Rotterdam de boer op!

‘Rotterdam de boer op!’ is een initiatief van Natuurmonumenten in samenwerking met FrieslandCampina, Rabobank, Stichting DOEN, Picnic, Greenchoice, Staatsbosbeheer, Aardpeer, Rotterdamse Oogst, DRIFT, Herenboeren Nederland, Rechtstreex, Gemeente Rotterdam, Gemeente Midden-Delfland, LTO Noord, Naturalis Biodiversity Center, Rotterdam Make it Happen, SMK (Stichting Milieukeur) en het Zuid-Hollands Landschap.

Lees hier het eerste bericht over Rotterdam de boer op!