‘Rotterdam de boer op’. Dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij heeft Natuurmonumenten een coalitie gesmeed waarin negentien partijen een ambitieuze droom gaan waarmaken.

Hoe ziet die ambitieuze droom eruit?

De droom in het kort: de stad Rotterdam en het open, weidse platteland zijn onlosmakelijk verbonden. Lokale, natuurinclusieve producten liggen in de winkelschappen. Het landschap rondom de stad bulkt van de bloemen, wilde bijen, vlinders en vogels. De boer krijgt een eerlijke prijs.

Meer informatie over de droom en impressies ervan zien je op de site van ‘Rotterdam de boer op’.

Stad en platteland verbinden

Het gaat in het plan om een eerlijke prijs voor een goed product met respect voor natuur en landschap. Want het product dat de consument in zijn winkelmandje stopt is bepalend voor de kwaliteit van de natuur en het landschap. Daarom zorgen boeren, (online) supermarkten en lokale ‘korte-keten’-initiatieven samen voor meer aanbod van duurzame en regionaal geproduceerde producten.

Rol voor boeren uit Midden-Delfland

De biodiversiteit in Nederland heeft de afgelopen decennia flinke klappen gehad. Het is stil geworden op het platteland dat ooit bulkte van de bloemen, wilde bijen en vogels. Rotterdam de boer op gaat daar verandering in brengen.

Arie van den Berg, biologisch melkveehouder van Hoeve Ackerdijk

“Ik juich ‘Rotterdam de boer op!’ van harte toe. Ik wil mooie, eerlijke producten maken met respect voor het landschap en natuur. Maar tegelijkertijd ook waardering en een goede beloning door de samenleving. Dat komt nu onvoldoende van de grond. Om me heen zie ik de jonge boeren daarmee worstelen. Met dit project geven we samen de natuur op het Rotterdamse platteland de wind in de zeilen, de boeren meer vertrouwen en Rotterdammers goed eten op hun bord”.

Lees hier een interview met Arie van den Berg over ‘Rotterdam de boer op’.

Jeroen van der Kooij, biologisch veebedrijf Hoeve Rust-hoff

De langgekoesterde wens van Jeroen en Gusta van der Kooij, om op de boerderij op ambachteljik wijze, zonder bewerkingen van de fabriek, de melk van koeien te verzuivelen tot biologische melk en yoghurt is recent in vervulling gegaan.

Lees hier het interview met Jeroen van der Kooij.

Dirk Gravesteyn, biologisch melkveehouder van Melkveebedrijf Gravesteyn

Melkveehouder Dirk Gravesteyn pacht en beheert grond van Natuurmonumenten. Biologisch boeren past bij hem. Als een koe even wat minder melk geeft, dan is dat prima. Ook bij het maaien wordt volop rekening gehouden met de natuur.

Lees hier het interview met Dirk Gravesteyn waarbij hij in gesprek gaat met boswachter Natascha Hokke.

Paul Sonneveld, Boutique Restaurant Bavette

Het boerenbedrijf van Paul en zijn zus Maaike is heel ander boerenbedrijf dan dat van hun ouders. Met Boutique Restaurant Bavette hanteren ze het ‘farm-to-table’ concept. Ze verkopen naast kwaliteit ook beleving. Via het boerenlandpad loop je door de polder naar de stallen van de Wagyu en Engelse Hereford runderen.

Lees hier het interview met Paul Sonneveld waar hij in gesprek is met boswachter Natascha Hokke.

Koop je producten bij de boer in Midden-Delfland

Draag bij aan de natuur en een levend landschap bij jou in de omgeving. Koop dan ook je producten bij jou om de hoek. In Midden-Delfland kun je terecht bij deze producenten van lokale streekproducten.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.