Ommetjes zijn korte wandelingen van meestal 3 tot 9 kilometer. Dat maakt ze zo geschikt voor ‘even tussen het werken door’ of heerlijk na het avondeten. Ontdek nu de nieuwe ommetjes door het groene landschap van Midden-Delfland.

50 ommetjes

De ommetjes worden door Werkgroep Paden van de Midden-Delfland Vereniging uitgezet. Onder leiding van Jan Tukker zijn er weer nieuwe ommetjes gemaakt. De teller staat inmiddels op 50 ommetjes!

De nieuwe ommetjes liggen grotendeels ten oosten van de Schie. Dit zogenoemde Oostland is nog maar vijf jaar jong en het 560 hectare natuur- en recreatiegebied tussen Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Zoetermeer verbindt het Midden-Delflandgebied met het Groene Hart. Ommetje 50 is de Tempelroute over het jaagpad langs het water en over bospaden van Buitenplaats De Tempel, een afwisselende route met de Delftse Schie als rode draad.

Groenzoom Oostmeerpolder. Foto van: Jan Tukker
Groenzoom Oostmeerpolder. Foto van: Jan Tukker

De TOP 3 ommetjes volgens Jan Tukker

Jan Tukker: “De bekende “40 Ommetjes”, sinds kort uitgegroeid tot 50 ommetjes, worden ieder 2 jaar door leden van de werkgroep Paden van de Midden-Delfland Vereniging gecontroleerd. Zelf probeer ik elk jaar alle Ommetjes te lopen aangezien ik feeling met het hele gebied tussen het Westland en Zoetermeer wil houden. Zo blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen in dit gebied en dat zijn er heel wat. Er zijn wel een aantal ommetjes die ik vaker probeer te lopen. Ik heb 3 Ommetjes uitgekozen die bij mij een lichte voorkeur hebben.”

#1: Ommetje 11, de Tanthofkade route

Je wandelt hier over de landscheiding tussen het Oost- en het Westland, een eeuwenoude graskade met ruim uitzicht over de weilanden. Deze kade kent een ruige begroeiing met grassen, wilgen en elzen, met hier en daar wat rietlandjes en kleine plassen. In de weilanden kun je vele soorten vogels ontdekken. Via het Abtswoudse Bos en een mooi voetpad ten zuiden van de bebouwing van de wijk Tanthof kom je weer terug bij het beginpunt. De hele route loopt op een heel klein stukje na over onverharde paden en dat heeft bij mij toch wel de voorkeur. Ik ben niet voor niets ook lid van de vereniging TeVoet, met als motto “Onverhard natuurlijk”.

#2: Ommetje 21, de Vlaardingervaart route

Mijn tweede ommetje loopt ongeveer een kilometer over de oude trekkade langs de Vlaardingervaart. Een klein minpuntje voor de wandelaars is dat op deze soms erg smalle kade ook gefietst wordt en dat is opletten geblazen. Vervolgens ga je via een oude polderweg naar buurtschap De Kapel en daarna via het recreatiegebied Holierhoekse Polder met zijn vele wandel- en fietspaden weer terug. Dit recreatiegebied was vroeger ook allemaal boerenland, maar ter compensatie voor de aanleg van de A4 teruggegeven aan de natuur.

#3: Ommetje 39, de Bergboezem Berkel route

Tijdens het broedseizoen is deze niet te lopen, maar daarbuiten is het een schitterende route over de graskades van deze waterberging. Je hebt hier constant een mooi uitzicht over het lager gelegen weidegebied met veel plas-dras stukken waar veel steltlopers en andere weidevogels foerageren. Hier leven ook hazen en als deze wegvluchten kun je ze helemaal met je ogen volgen tot aan de graskade aan de overkant, waarbij ze over de sloten springen en soms een stuk door het water moeten zwemmen. Ook deze route is grotendeels onverhard, maar in elk jaargetijde goed te bewandelen.

“Ik hoop dat je interesse gewekt is om ook een van deze of de andere ommetjes te gaan wandelen. Er is keuze genoeg!”

Waar kan je de routes vinden?

De 50 Ommetjes zijn gebundeld in een folder. Deze is te bestellen via de Midden-Delfland Vereniging webshop. Je kunt de folder met de 50 ommetjes ook hier bekijken en downloaden.

In de beschrijving van de routes wordt grotendeels gebruik gemaakt van het Wandelroutenetwerk Hof van Delfland met de bekende gele bordjes met rode verwijzingen.

Veel wandelplezier gewenst!

Download de routes

Nog meer wandelen?

Wil je nog meer routes ontdekken door Midden-Delfland? Neem dan een kijkje op onze pagina Wandelen. Heb jij een leuke route die je wilt delen met ons? Mail het naar ons: redactie@puuurmiddendelfland.nl

Ontdek hier meer wandelroutes