Wandelroutes in Midden-Delfland

De polders en de plassen zijn in combinatie met de vaarten en de oude dorpskernen een perfect landschap voor de liefhebbers van recreatie in de natuur. Midden-Delfland is een stiltegebied, is hartstikke groen en er is volop ruimte. Je kunt hier jaarrond heel goed wandelen.

Voor iedereen een wandelroute

Je hoeft geen fanatieke wandelaar te zijn om te genieten van een wandeling door Midden-Delfland. Wij hebben zoveel mogelijk soorten wandelingen voor je op een rij gezet. Klik op de onderstaande links waar je de route kan nalezen en kan downloaden.

Er is voor elke type wandelaar een geschikte wandelroute te vinden in Midden-Delfland. Zo kan je kiezen voor een ommetje, een dagtocht of een meerdaagse wandeling. We beginnen met de korte wandelingen en eindigen met de wat langere wandelingen.

1. Audiotour langs de rivier de Zweth

Deze leuke polderwandeltocht is gemaakte door Patricia en Hilde. Patricia runt met veel plezier haar camping in de Zwethzone en Hilde is een stoere bioboerin die samen met haar man Westlandse druiven kweekte. Beide zijn trotse bewoners aan de rivier de Zweth en vertellen je in de door hun zelf ontwikkelde audiotour wat je tijdens dit ommetje allemaal ziet. De wandeltocht gaat over prachtige wandelpaden, langs tuinbouwgebieden en open weilanden. De bijzondere verkavelingsstructuur, de terpen en als parel het middeleeuwse kerkdorp ’t Woudt zijn de meest opvallende kenmerken in deze polders.

Bekijk de audiotour

2. Wandeling met een historisch karakter door Schipluiden

Hou je van een wandeling door de dorpskernen? Dan is deze historische wandeling door Schipluiden perfect. Deze mooie wandeling is twee kilometer lang. Begin- en eindpunt van deze wandeling is Museum Het Tramstation in Schipluiden en brengt je langs het voormalige kasteel Keenenburg. Daarna vervolgt de route over de Singel, de Dorpstraat en via de Paardenbrug naar de Vlaardingsekade en dan weer terug naar het museum.

Bekijk de wandeling door Schipluiden

3. 50 ‘Ommetjes’

De naam zegt het al, een ommetje. Er zijn 50 korte wandelingen van gemiddeld 5 kilometer, gemaakt door de Midden-Delfland Vereniging, waar je heerlijk van opfrist en energie van krijgt, maar niet uren onderweg bent of een fervent wandelaar hoeft te zijn. Benieuwd naar de Vlietenroute, Boerenlandpadroute of Dorpsroute?

Bekijk de Ommetjes

4. Wandelroute rond de Ackerdijkse Plassen, vlak bij Rotterdam

Ontsnap even aan de drukte van Rotterdam en kom wandelend compleet tot rust in het pittoreske Midden-Delfland. De wandelroute via Natuurmonumenten voert je langs boerderijtjes en molens rond het natuurgebied de Ackerdijkse Plassen; elk seizoen zijn er talloze vogels te spotten.

Bekijk de wandelroute rond de Ackerdijkse plassen

5. Midden-Delflandroute van 12 kilometer

Deze GPS wandelroute brengt je naar de Zuidbuurt, langs monumentale gerestaureerde boerderijen, je proeft van de landelijke sfeer en de frisse buitenlucht zal je weer helemaal opfrissen. Je loopt ook langs de Boonerlucht, een waterrijk recreatiegebied aan de rand van Maassluis. In het Broekpolderbos vind je mooie uitzichtpunten en passeer je ook een vogelkijkhut (Rijsplasjes).

Bekijk de Midden-Delflandroute

6. Dagtochten van 20 tot 30 kilometer

Hou je van lekker doorwandelen, ben je wel wat gewend en strik je graag je veters strak? Er zijn door Midden-Delfland natuurlijk ook wandelroutes van 20 tot 30 kilometer.

Via Beleef Midden-Delfland kan je een routekaart downloaden die tal van diverse wandelroutes door het gebied in kaart heeft gebracht. Bekijk de routekaart hier.

De NS heeft een aantal ‘Groene Wissel-wandelingen‘. Daarbij loop je van treinstation naar treinstation.
De Groene Wissels in Midden-Delfland vind je hier.

En voor de lange afstand wandelaars is er ook een meerdaagse wandeling door Midden-Delfland en het omliggende gebied. Deze wandeling neemt je mee, van weiland naar waterwegen en van historische binnensteden naar de Zuid-Hollandse kust. Meerdaagse wandelingen vind je hier.

7. Wandelroutes van ANV Vockestaert

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert zet zich in voor het behoud van het karakteristieke open polderlandschap van Midden-Delfland met zijn natuurwaarden, zijn waardevolle cultuur-historische bebouwing en zijn landschapselementen. Zij hebben wandelingen uitgestippeld over ‘Boerenpaden’. Daarmee maak je op een heel andere manier kennis met het veenweidelandschap waar de boeren zorg voor dragen.

Daarnaast organiseert ANV Vockestaert tijdelijke ‘vliegende’ wandelpaden. Bekijk onze agenda of het ‘vliegend wandelpad’ er is.

Bekijk de boerenwandelpaden

8. Wandelroutes van Natuurmonumenten

De boswachters van Natuurmonumenten hebben talloze wandelroutes uitgezet door de verschillende gebieden. Wandel de polderwandeling, de erfgoedroute of geniet van de wandeling bij Buitenplaats de Tempel. Een Buitenplaats die je echt laat verrassen in ieder seizoen.

Bekijk de routes van Natuurmonumenten

9. Lekker onderwegroute Maasland

Deze wandelroute start bij TOP Maasland. Een TOP is een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en niet bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende parkeergelegenheid.

De route gaat door Maasland en het prachtige recreatiegebied de Broekpolder. Onderweg maak je een oversteek met het veerpontje ‘De Kwakel’. Buiten het seizoen kun je langs de Noordvliet terug lopen. De route is dan ongeveer 6km. Kijk hier voor meer informatie over veerpont ‘De kwakel’.

Bekijk de lekker onderwegroute

Zelf een wandelroute uitstippelen in Midden-Delfland

Wil je jouw eigen wandelroute samenstellen? Dat kan via: ‘Wandelroute netwerk‘ of via ‘Wandelnet‘. Je vindt op deze websites ook bestaande routes in Midden-Delfland.

We wensen je veel wandelplezier!

Lekkere trek

Heb je tijdens het wandelen lekkere trek? Vergeet niet dat Midden-Delfland heerlijke horeca gelegenheden heeft met veelal lokale streekproducten op de kaart. Wil je graag de streekproducten zelf kopen? Dat kan, gewoon bij de boer. Wij hebben een boodschappenroute in Midden-Delfland voor je. Op zaterdag zijn alle verkooppunten geopend.

We wensen je veel plezier in Midden-Delfland!

Eten & DrinkenDe boodschappenroute

Fietsen in Midden-Delfland

Pak je ook graag de fiets? Fietsen kan hier in Midden-Delfland ook heel goed. Er zijn lange routes, korte routes of routes waarbij je ingrediënten bij elkaar winkelt voor een heerlijk gerecht. Kijk en stippel je fietsroute uit.

Kies hier je fietsroute
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.