fbpx

Ontdek de polder om de hoek via 15 wandelroutes

Bestuurslid Heleen Paalvast van de Midden-Delfland Vereniging hoopt zoveel mogelijk mensen naar de ‘groene parel van Zuid-Holland’ te halen. Iedereen kan sinds vandaag 15 nieuwe wandelroutes ontdekken. “We hopen mensen een beetje warm te maken voor ons ‘kleine Groene Hart’.”

Zoveel te zien

Wandelen is dé manier om het Midden-Delflandgebied te ontdekken en het polderlandschap te ervaren. Door vrijwilligers van de Midden-Delfland Vereniging (MDV) zijn vijftien routes tussen 8 en 16 km uitgezet. Onderweg is veel te zien. Een molen, een sluis, een oude boerderij, sporen in het landschap. ‘Zoveel geschiedenis waar je je niet van bewust bent als je er hard voorbijrijdt’, zegt Peter Arkesteijn uit Delft, een van die vrijwilligers.

Dwars door boerenland

Oorspronkelijk waren deze routes als drukwerk te koop, of kreeg je ze als je MDV-lid werd. Door de jaren heen zijn ze verouderd en niet meer verkrijgbaar. Er valt echter nog genoeg te genieten ook aan flora en fauna. De roep van de grutto, tureluur en kievit  is in de lente nooit ver weg. Soms loop je dwars door boerenland, langs grazende koeien en schapen, of langs bloeiend raapzaad en fluitenkruid. Delft, Rijswijk, Schiedam, Maassluis en Vlaardingen liggen vlakbij.

Oude routes vernieuwd

De oude routes zijn compleet vernieuwd én gedigitaliseerd, en daarmee simpel te downloaden vanaf de MDV-website. Het bedenken en beschrijven van routes is een intensieve klus. ‘Maar ook vooral erg leuk en leerzaam om te doen’, aldus Peter die nauw samenwerkte met Jan Tukker, Aart van Dijk en Ceciel Sillevis. In de nieuwe Midden-Delfkrant, het verenigingsmagazine, staat een artikel met hen over de 9 km lange Ackerdijkroute.

Alle 15 digitaal!

Hoera, alle 15 middellange wandelingen staan klaar om te downloaden. Bovendien is er een splinternieuwe wandelfolder.

Oorspronkelijk waren deze routes als drukwerk te koop, of kreeg je ze als je lid werd van de Midden-Delfland Vereniging (MDV). Door de jaren heen verouderden ze en er werden al lang geen herdrukken meer gemaakt.

Jammer, vonden Peter Arkesteijn en Jan Tukker van de werkgroep Paden en zij bliezen de routes nieuw leven in. Download de routes van de website en trek het Midden-Delflandgebied in. Met de kaart en routebeschrijving aan de hand van wandelknooppunten is dat een eitje. De lengte van de wandelingen liggen tussen 8 km (Kerkpolderroute) en 16 km (Vockestaertroute), dus zo kun je de afstanden rustig opbouwen. Met de uitgebreide beschrijvingen van wat je onderweg tegenkomt, kom je meer te weten over heden en verleden van landschap, boerderijen, flora en fauna in Midden-Delfland.

Wandelfolder

De handige en vederlichte wandelfolder geeft je een overzicht van alle 15 routes, incl. kaartje. Je vindt de folder op de site in de webshop om te bestellen (afhalen op maandag en woensdag is mogelijk, of laten opsturen tegen verzendkosten). En natuurlijk is de folder altijd te vinden bij de MDV-informatiestand tijdens activiteiten, markten etc in het gebied.

’t Is lente, dus de paden op, de polders in!

Foto header: Hessel van Walderveen

Download hier de routes

De Midden-Delfland Vereniging

De Midden-Delfland Vereniging biedt ondersteuning aan duurzame veehouderij, bevordert verantwoorde ‘stille’ recreatie en wil de band tussen stad en platteland verstevigen. De vereniging ontwikkelt o.a. fiets- en wandelroutes en organiseert themawandelingen. Zo ook de “ommetjes” en nu 15 nieuwe middellange wandelroutes.

Privacy Preference Center