Wandelroute door 18e eeuws Rotterdams verleden

Buitenplaats De Tempel pronkt al eeuwenlang als statig boegbeeld aan de Schie. In de loop der tijd is er veel veranderd: op de Rotterdamse buitenplaats zelf, maar nog meer in de wereld eromheen. Om te laten zien hoe deze plek er in de hoogtijdagen – rond 1750 – uitzag, hebben Natuurmonumenten en Stichting Verborgen Stad samen een 5D-reconstructie gemaakt: een soort tijdmachine die je letterlijk laat rondkijken in het verleden! Dankzij een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland kunnen we dit soort bijzondere plekken uit de geschiedenis op de kaart te zetten.

5D reconstructies Buitenplaats De Tempel nemen je mee terug in de tijd

De geschiedenis van ons land is rijk. De buitenplaats en de omgeving vertellen ons nog steeds veel over het ontstaan van het zo typerende cultuurlandschap. Met de nieuwe wandelroute over Buitenplaats De Tempel wandel je langs 3 verschillende punten waarvan een 5D reconstructie is gemaakt. Op deze plekken scan je de QR-code en kun je 360° rondkijken in het verleden.

De koppeling van virtuele ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) maakt geschiedenis levensecht en toegankelijk. Het is een tijdmachine of soort Google Street View van het verleden, afgelopen jaren ontwikkeld door Stichting Verborgen Stad.

Vlucht vanuit stinkend Rotterdam

In de 17e eeuw groeide Rotterdam uit van een kleine vissershaven tot belangrijke havenstad. Het inwoneraantal ging van 1.300 naar 50.000! Met die groei werd Rotterdam een plek met walmende grachten, stank van visverwerking en zware turfdampen.

Theo Pronk, historisch onderzoeker bij Stichting Verborgen Stad: “Nieuwe rijken ontvluchtten daarom maar wat graag de smerige en drukke stad, vooral in de zomer als de stank het ergste was. De Tempel was ook zo’n zomerverblijf. Johan van der Hoeven, toenmalig burgermeester van Rotterdam, liet het tot waar lustoord uitbouwen.”

Een van de laatst bewaarde buitenplaatsen

Alleen al in de directe omgeving van De Tempel bevonden zich twaalf buitenplaatsen: luxe toevluchtsoorden. Nu zijn Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam in Overschie.

Cynthia Meulenkamp, boswachter Communicatie & Beleven bij Natuurmonumenten: “Het park is eigendom van gemeente Rotterdam en in beheer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Samen werken we de komende jaren aan het herstel zodat De Tempel voor een breed publiek toegankelijk wordt en – net als waar de buitenplaatsen oorspronkelijk voor bedoeld zijn – je even de drukte van de stad kunt ontvluchten.”

Hoe werkt het? Download de app Canals5D!

Download de gratis app Canals5D. Wandel de route op De Tempel. Onderweg kom je op 3 plekken een QR-code tegen. Scan deze QR-code en kijk terplekke rond. Je kunt gemakkelijk in- en uitzoomen. Tik op de blauwe symbolen voor meer achtergrondinformatie.

Trekvaarten in kaart

Deze 5D reconstructies zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen Stichting Verborgen Stad en Natuurmonumenten, ondersteund door Museum Overschie en dankzij een financiële bijdrage vanuit Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland.

Wandel hier de route

Ontdek buitenplaats De Tempel in Overschie

In een wandeling van ruim een uur verken je deze onontdekte ruwe diamant onder de Rotterdamse parken. Het parkbos herbergt maar liefst 16 rijksmonumenten op dit moment. Uniek zijn de verschillende tuinstijlen. In alle jaargetijden is deze buitenplaats mooi om te ontdekken door zijn diversiteit aan vegetatie en de aanwezige fauna. Zo staat de oudste eik van Rotterdam hier en spot je hier ook de ijsvogel naast een veertigtal andere vogelsoorten.

Buitenplaats De Tempel sluit centraal gelegen aan de Schiezone aan op de andere gebieden van Natuurmonumenten. Via Midden-Delfland, polder Noord-Kethel en het Rotterdams Platteland is er een rijkdom aan natuur te ervaren.

Lees hier meer over Buitenplaats de Tempel
buitenplaats de tempel van Natuurmonumenten in Midden-Delfland nabij Rotterdam en Overschie monumentaal pand met vijver en oude stenen standbeelden
foto: Marten van Dijl