Pak jij graag je verrekijker erbij als je een vogel ziet? Luister jij aandachtig als je een bijzondere vogel hoort? Dan ben je in Midden-Delfland aan het goede adres om vogels te spotten. Je ziet en hoort hier van alles in het bijzondere stiltegebied. Midden-Delfland wordt ook gezien als een weidevogeloase binnen de Randstad. 

5 tips van vogelexpert Michel Kuijpers

Ben je ook een liefhebber van vogels en spot je ze graag? Als je wandelt in het gebied hoor en zie je van alles. Welke vogels kan je nu, in het voorjaar, zien in Midden-Delfland? We vroegen het aan Michel Kuijpers, dé vogelexpert van De Vogelwerkgroep Midden-Delfland. Hij had gelijk 5 concrete tips:

1. Kuikens kijken

“In de komende weken verwachten we op de eilandjes in de Gruttoplas op het Kraaiennest weer een ruim aantal kuikens, die vaak goed te zien zijn vanaf de kant. Daarnaast zijn er op dezelfde eilandjes broedende kokmeeuwen, visdieven en steltkluten te zien.”

En wat nu ontzettend leuk is, er is een hele mooie telescoop aanwezig op het uitkijkpunt. Hiermee kan je de gehele plas en vogels die daar rusten bekijken. Het recreatiegebied Zuidplas van het Kraaiennest tussen Schipluiden en De Lier is omgevormd tot een heuse vogelplas, waar grutto’s en andere weidevogels bij terugkeer uit Afrika veilig kunnen rusten en aansterken in voorbereiding op het broedseizoen.

2. Zingende vogels horen

“Op dit moment zijn er overal veel zingende vogels te zien en vooral te horen. Hoewel sommige soorten de hele dag door wel zingen, is het beste moment ’s morgens vroeg, zo kort mogelijk na zonsopkomst. Soorten die overal in het gebied te horen zijn, zijn bijvoorbeeld de rietzanger, rietgors, blauwborst, fitis, tjiftjaf en Cetti’s zanger. Maar ook bijvoorbeeld de zangvogel snor is op enkele plaatsen wel te horen. Op de website van Vogelbescherming zijn van al deze vogels ook de geluiden te horen. Zoek op de betreffende vogel en kijk bij “herkenning” voor het geluid.”

3. Weidevogels zien

“Er zijn op het moment veel kuikens van weidevogels. Kijk bijvoorbeeld in het Weidevogelkerngebied in de Commandeurpolder eens vanaf de dijk naar de plasjes. Wellicht zie je daar ook kuikens van de kievit en de grutto.”

Wil je een vroege vogel wandeling maken door de Commandeurpolder? Wandel dan ‘ommetje 33‘ en/of ‘ommetje 34‘.

4. Zwaluwen kijken

“Op de oeverzwaluwwand in het Kraaiennest zijn weer veel broedende oeverzwaluwen. Vanaf het uitkijkpunt kun je met de telescoop de zwaluwen zien, een prachtig gezicht dat deze speciale wand zo goed is gevonden door deze vogels. Overal in het gebied zijn ook boerenzwaluwen en huiszwaluwen te zien.”

5. Roerdomp horen

“Op het moment zijn er in hete rietland op het Kraaiennest (tegen de kas aan) roepende roerdompen aanwezig. Natuurlijk roepen ze niet permanent, maar als je een poosje wacht, zijn ze misschien wel te horen. De roerdomp klinkt alsof je over een leeg flesje blaast …”

De roerdomp wordt ook weleens rietreiger genoemd. In het riet zoekt hij naar kikkers en vissen, geheel roerloos staat hij met de snavel recht naar boven wijzend nagenoeg onzichtbaar tussen het riet. Moeilijk te spotten, dus je moet goed op je gehoor afgaan.

Veel succes met vogels spotten!

Waarom is weidevogelbeheer zo belangrijk?

Midden-Delfland wordt gezien als een weidevogeloase binnen de Randstad. De oprukkende Randstad is een bedreiging voor deze oer-Hollandse vogelsoorten en verschillende gebiedspartijen willen door middel van duurzame samenwerkingen zich hart maken voor deze bijzondere weidevogels.

Lees meer

De Vogelwerkgroep

Wat is De Vogelwerkgroep? De Vogelwerkgroep Midden-Delfland is vooral bezig met bescherming van weidevogels. Maar ze doen veel meer, waaronder nestkasten maken voor roofvogels en uilen, oeverzwaluwwanden, het tellen (monitoren) van vogels tot aan grote projecten zoals de herinrichting van het Kraaiennest en het initiëren van het weidevogelkerngebied.

Michel Kuijpers is voorzitter van De Vogelwerkgroep en kent het gebied en alles wat daar leeft uitstekend. Michel werkt al bijna 40 jaar mee aan wintertellingen van vogels en heeft aan diverse vogel-inventarisatieprojecten meegewerkt. Hij is dé uilenexpert (samen met John Kleijweg, te zien op de foto bij de uilenkast) in het gebied. Vanuit deze kennis en ervaring kan Michel Kuijpers vertellen over alle vogels die in Midden-Delfland leven. Voor PUUUR Midden-Delfland deelt hij zo nu en dan een mooi verhaal.

avatar

Michel Kuijpers

Michel Kuijpers is voorzitter van De Vogelwerkgroep en kent Midden-Delfland en alles wat daar leeft uitstekend. Hij schrijft zo nu en dan voor PUUUR Midden-Delfland om je te vertellen over de (weide)vogels.