Expositie ‘Van onder tot Boven’

Op vrijdag 26 april opent burgemeester Fenna Noordermeer om 16.00 uur de Zomertentoonstelling 2024 in gebouw Tavenu in Maasland. Dit jaar is de expositie georganiseerd door de afdeling Textiel van Museum De Schilpen en geheel gewijd aan damesmode van 1880 tot ca. 1950.

De collectie van de afdeling Textiel is in de afgelopen 30 jaar gegroeid van een bescheiden hoeveelheid “oude” kleren tot een waardevolle collectie bijzondere kledingstukken. Veel moois is verkregen via lokale schenkingen. Ooit begonnen met een paar vuilniszakken vol textiel die bij de gemeente waren gebracht en  ‘waar De Schilpen misschien wel wat aan had’.

Bij deze expositie vormen een aantal bijzondere japonnen het middelpunt. Er zijn bij voorbeeld een tweetal bruidstoiletten te zien, een zwarte creatie uit 1898 en een witte uit 1955. Maar ook een chique, kanten uitgaansjurk en als contrast een tot de draad versleten werkjurk. Bijzonder mooi en ook kostbaar zijn een aantal jakjes en pelerines. Sieraden, mutsen, hoeden, handschoenen, bijbehorende tasjes en karbiesjes en natuurlijk schoenen horen er ook bij.

En ronduit verrassend is het om te zien dat de dames ook in deze agrarische regio spannend ondergoed bezaten.

De ondertitel voor deze expositie luidt: ‘van antiek tot hergebruik – van 1880 tot heden’. Hergebruik van stoffen is van alle tijden. Ook in deze collectie zijn voorbeelden van ‘recycling’ van vroeger.

En om dan echt bij het heden uit te komen worden ook een aantal eigentijdse kledingstukken getoond die gemaakt zijn van hergebruikte materialen.

Openingstijden

De expositie is te zien van 27 april t/m 15 september 2024 in Tavenu in Maasland. De expositieruimte is geopend op woensdag, zaterdag en de 1e zondag van de maand, tussen 13.00 – 16.30u.

Meer informatie