We weten allemaal dat boeren hard aan het werk zijn om, met heel veel passie, te zorgen voor goede en gezonde voeding. Steeds meer boeren willen je graag laten zien hoe ze dat doen. Ook in Midden-Delfland.

Trotse boeren delen hun passie

Bij een aantal melkveehouders kun je tegenwoordig langs om te zien hoe zij hun boerenbedrijf runnen. Je kunt niet zomaar het erf oplopen, daarvoor hebben ze het te druk. Bij een aantal boeren kan dat wel op afspraak. Ze vinden het heel erg leuk je te ontvangen en vertellen honderduit.

Bij Melkveebedrijf Gravesteyn heten Dirk en Isabella schoolklassen van de bovenbouw van harte welkom op hun bedrijf. Ze willen de kinderen graag laten zien hoe de boerderij werkt en hoe het is om zoveel buiten te zijn.

Sinds mei 2018 is er bij deze boerderij ook een ‘Rustpunt‘ ingericht. Een ‘Rustpunt’ is een terras zonder bediening, waar je als wandelaar of fietser even kunt stoppen voor een kop koffie, thee, limonade, soep of ijs. Op de eerst en derde zondag van de maand is er zelfs versgebakken cake.

Bij Boerin in Midden-Delfland (Melkveebedrijf HP van Staalduinen) kun je op afspraak een rondleiding krijgen, voor min. 4 tot max. 20 personen. Boerin Jacqueline is ook online bijzonder actief en deelt op Instagram en Facebook met grote regelmaat bijzondere momenten op de boerderij.

ANV Vockestaert organiseert met regelmaat uitjes naar en activiteiten op boerderijen. Ook verzorgen ze educatielessen op boerderijen in MD.

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt is een familiebedrijf waar de bekende Westlandse tafeldruiven met veel liefde én biologisch-dynamisch worden gekweekt. Ieder jaar, meestal in de derde week van augustus, start het oogstseizoen van de Westlandse tafeldruiven.

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt

Arnold en Hilde Jansen zijn inmiddels de vierde generatie in de familie Jansen die dit mooie tuindersvak nog steeds uitoefenen. In 14 druivenserres worden authentieke druivenrassen gekweekt zoals de Blauwe en Witte Frankenthaler, Muskaat van Alexandrië en Black Alicante. Allemaal oude druivenrassen die ‘Westlands Roem’ worden genoemd. Voor een stukje nostalgie, ontspanning en pure smaakbeleving moet je eens naar de OOgst Open Dagen bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight komen.

Biologisch dynamisch

Het echtpaar kweekt biologisch dynamisch. “Het gaat om dat fingerspitzengefühl”, vertelt Hilde. “Dit betekent dat wij onze keuzes baseren op wat wij zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.” Zij laten de natuur het ritme bepalen. Hoe meer zonneschijn, hoe sneller de druiven geoogst kunnen worden.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.