Wie zijn wij?

Wij zijn Corné en Paul. We zijn beiden jonge boeren uit Midden-Delfland. Paul is in 2012 begonnen als boer op het bedrijf van zijn ouders. Ik ben in 2013 begonnen op het bedrijf van mijn ouders. Gezamenlijk hebben we 180 koeien rondlopen. We kennen elkaar uit het Jonge Boeren Netwerk in Midden-Delfland en al eerder hebben we samengewerkt in de Delflandse Vleesmeester. In mei 2020, tijdens de eerste coronaperiode, zaten we opnieuw tegenover elkaar, en namen we voor het eerst het woord ‘kaas’ in de mond, met als resultaat De Kaasmeesters.

assortiment kazen van De Kaasmeesters Corné en Paul Midden-Delfland jong jong belegen belegen en oud

Verwaarden van eigen product

Tijdens de coronaperiode werden we met een aantal zaken geconfronteerd: alle horeca ging dicht, dus daar konden we onze melk niet kwijt en de literprijs voor melk zakte in elkaar, door de verminderde vraag. Naast alle andere uitdagingen die je als boer hebt, was dit opnieuw een reden om na te denken over hoe we meer waarde zouden kunnen toevoegen aan ons eigen product. Als we een betere prijs kunnen krijgen voor ons product, dan hoeven we niet meer koeien te gaan melken. En dat is juist wat past bij Midden-Delfland. We hebben ons afgevraagd of we op eigen kracht meer eigen producten naar de stad kunnen brengen, in plaats van anoniem weg te sturen met een melkwagen. We kwamen uit op het maken van kaas. Wat een prachtig product. En zoveel mogelijkheden om een eigen identiteit mee te geven aan kaas.

Kaasproductie

Van mei 2020 t/m maart 2021 hebben we veel gedaan. We hebben een kaasmakerij opgezet, een kaasopslag gebouwd, alles geschikt voor het maken en opslaan van voeding (incl. alle keuringen) en we hebben een eerste batch kaas gemaakt. Het feit dat de kaasmakerij bij Paul is en de opslag bij Corné op de boerderij, maakten het extra uitdagend.

Wij doen van A tot Z alles zelf: van het melken van onze koeien tot het maken en uitleveren van de kaas. Bij de productie worden we geholpen door Rients, een echte kaasmaak-specialist. Voor elke kilo kaas die je maakt heb je 10 liter melk nodig. Op dit moment maken we 3 keer per week kaas. Er wordt in totaal zo’n 1750 liter melk omgezet, dus 175 kilo kaas per week. Daarvoor leveren we ieder 50% van de melk.

We hebben 2 verschillende labels: Goudse kaas onder de naam De Kaasmeesters. Dit is voorverpakte kaas die op zo’n 30 verkooppunten in de regio te vinden is. Daarnaast maken we ook een premium kaas, onder de naam Delflander. Deze is te vinden bij kaasspeciaalwinkels in de regio.

Voor onze boerenkazen geldt dat we met mooie volle melk werken. Dat proef je echt. We voegen er niks aantoe en we halen er ook niks uit. Het is dus een mooi ambachtelijk product, waarbij je ook proeft dat de melk niet altijd hetzelfde is. Het hangt af van wat de koe gegeten heeft en van het weer of het seizoen.

Prijswinnaar

Bij een recente kaaskeuring in Hoornaar hebben we zilver gewonnen in de categorie belegen boerenkaas. De kaascommissie had ons beloond met 92 punten (1 tekort voor goud) en een 3e plek. Van de 4 beste kazen werd vervolgens aan het publiek gevraagd welke ze het lekkerste vonden. Die prijs wonnen wij! Dat laat zien dat we, ondanks ons voor kaasbegrippen jonge bedrijf, een goed concept hebben. En dat proef de klant dus!

Onze producten

Bij De Kaasmeesters kun je terecht voor heerlijke Goudse boerenkazen.  We maken jonge, belegen en oude kaas.

Het premium label Delflander is te verkrijgen in jong, jong belegen, belegen en extra belegen en oud. Nieuw in het assortiment zijn de smaken piri piri (lekker pittig) en binnenkort volgt komijnenkaas.

Verkoop

De producten van de Kaasmeesters worden in Midden-Delfland verkocht bij:

  • de streekproducten winkel van Hoeve Bouwlust (Oostgaag 31 in Maasland)
  • het verkoopstalletje van Melk Lokaal Westgaag (Westgaag 11 in Maasland)
  • Albert Heijn in Schipluiden (Keenenburgweg 15 in Schipluiden)
  • De overige locaties in Midden-Delfland en de regio staan op de website van De Kaasmeesters.

Het premium label Delflanders is te koop bij kaasspeciaalzaken en online op www.delflander.nl.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.