5x een ommetje van Oostveen tot de Broekpolder

Het is prachtig wandelen door de Holiërhoekse Polder. Dat gebied loopt van de Zouteveense polder tot aan de Broekpolder. Een prachtig wandelgebied in Midden-Delfland waar 5 ommetjes te wandelen zijn. Het is goed toegankelijk gemaakt met paden en bruggetjes. Wandel 5 ommetjes in Midden-Delfland en geniet van de aaneengesloten natuurgebieden, planten, dieren, divers landschap van polder, bos en grote plassen. Hier leven en overwinteren veel watervogels. In de Broekpolder leeft ook een grote kudde Schotse Hooglanders die je op het wandelpad kan tegenkomen. Genoeg redenen om dit gebied beter te leren kennen!

We schrijven in dit blog over ommetje nummer 20 t/m 24. Hieronder op de kaart zie je alle 50 ommetjes in Midden-Delfland die door de Midden-Delfland Vereniging zijn uitgezet.

Ommetje 20 – Oostveenroute (4,9 km)

Deze wandelroute loopt door het weide- en recreatiegebied ten noorden van Vlaardingen en Schiedam, aangelegd in het kader van de compensatie van het natuurverlies door de aanleg van de A4. In het landschap zijn sporen van de eeuwenoude cultuur zichtbaar: lichte golvingen door de oude kreekruggen, slingerende oude wegen die deze kreekruggen volgden, oude boerderijen op terpen die zijn gebouwd vóór de bedijking van dit gebied en wegen omzoomd door wilgen.

  • Dit ommetje is perfect als je het oude Midden-Delfland wil gaan bewonderen en een stap terug in de tijd wil gaan.
Bekijk hier de route

Ommetje 21 – Vlaardingervaartroute (5 km)

Deze wandelroute gaat over de oude trekkade langs de Vlaardingervaart tot vlak bij de uitspanning Vlietzicht, een oud rustpunt voor de paarden die vroeger de schuiten moesten voorttrekken (en nu populair bij menig fietser, wandelaar en schaatser). Dan over de Willemoordseweg. Een weg midden door de polder, een klassiek en authentiek voorbeeld in Midden-Delfland. Via De Kapel vervolg je de weg naar de Holiërhoekse polder, die in het kader van de compensatie van het natuurverlies door de aanleg van de A4 is omgevormd tot recreatiegebied met veel wandel- en fietsgelegenheid. Een groen, weids en waterrijk landschap.

  • Een fijn ommetje als je zin hebt om in de authentieke polder van Midden-Delfland te lopen.
Bekijk hier de route

Ommetje 22 – Broekpolderroute 1 (5,5 km)

Deze wandelroute gaat langs de diervriendelijke oevers van de Vlaardingervaart en door de ruige natuur van de heringerichte Broekpolder. Vanaf de dijk heb je links en rechts een mooi uitzicht over de ruige natuur, die hier
langzaam tot ontwikkeling komt. Tussen de bomen zie je de Schotse Hooglanders die het struweel kort moeten houden. De Broekpolder was tot 60 jaar geleden een veenweidepolder zoals er meer zijn in Midden-Delfland. Maar in de zestiger jaren werd het door het burgerinitiatief als recreatiegebied ontwikkeld, toen bleek dat de verontreinigde grond niet geschikt was voor de bouwplannen van een nieuwe wijk.

  • Een prachtig ommetje langs water en groen met diverse uitzichten en lange paden.
Bekijk hier de route

Ommetje 23 – Broekpolderroute 2 (5,4 km)

Deze wandelroute gaat langs de oevers van de Vlaardingervaart en de Boonervliet. Deze tweede Broekpolderroute loopt grotendeels door het natuur- en recreatiegebied Broekpolder. Vanaf het pad langs de Boonervliet heb je een goed overzicht over de Vlietlanden, een boezemgebied met hoge natuurwaarde, dat als natuurreservaat door Natuurmonumenten in stand wordt gehouden.

  • Een heerlijk ommetje langs het water en dwars door het mooie natuurgebied de Broekpolder.
Bekijk hier de route

Ommetje 24 – Broekpolderroute 3 (5,5 km)

Deze wandelroute gaat langs de rand van de Aalkeet-Buitenpolder en ook door het recreatiegebied Broekpolder.
De route loopt grotendeels door de bospercelen van de Broekpolder, afgewisseld met waterpartijen, bloem- en struikrijke terreingedeelten en langs en over bloemrijke dijkjes. Je kunt oog in oog staan met Schotse Hooglanders en in het begin van de route vind je de vogelkijkhut die zicht biedt op de Rijsplasjes en de Aalkeet-Buitenpolder met een rijk vogelleven.

  • Een ideale wandeling in Midden-Delfland als je zin hebt in bos, water en dieren spotten!
Bekijk hier de route

De polder in drie zomerse foto's

De polder in drie winterse foto's

50 Ommetjes

Aan de hand van de ommetjes van de Midden-Delfland Vereniging kun je verspreid door het hele Midden-Delfland wandelen. Je kan vanuit Den Hoorn, Delft, Schipluiden, Schiedam-Noord, Maasland, Vlaardingen, Maassluis, Pijnacker, Nootdorp, Oude Leede of Berkel verken je het afwisselende veenweidegebied.

De ommetjes zijn tussen de 3 en 9 kilometer lang. Vaak is het mogelijk om één of meer ommetjes aan elkaar te rijgen voor een langere wandeling.

Kies een ommetje en print het uit, of download het op je telefoon. Ga goed voorbereid op pad. Sommige gebieden zijn gesloten tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 15 augustus (data kan variëren). Niet alle wandelingen zijn geschikt voor kinderwagens en/of rolstoelen, ook niet altijd zijn honden (wel of niet aan de lijn) toegestaan. Neem vooral een verrekijker mee om vogels mee te spotten. Bij elk ommetje staat in de beschrijving waar je onder andere op kan letten.

Veel wandelplezier!

Bekijk hier de 50 ommetjes