fbpx

Koeien spotten

Als je in het Midden-Delfland gebied bent, dan zie je links en rechts koeien, koeien en daar nog eens koeien. Als je beter kijkt, zie je maar liefst 60 runderrassen het groene polderlandschap versieren.

Dat was in de vorige eeuw wel anders. Toen waren er vooral 3 soorten runderrassen: Fries Hollands, Maas-Rijn-IJssel (MRIJ) en Blaarkop koeien te vinden. Tegenwoordig (sinds 1980) is het een internationaal en bont gezelschap geworden door vele kruisingen van rassen.

De boer kiest bewust voor een ras

Ieder ras heeft zo zijn eigen kracht, karakter en voordelen. Het ene is goed voor goede melkproductie met een hoog vetpercentage, het andere ras worden puur voor het vlees gehouden. Doordat boeren in Midden-Delfland heel bewust een keuze maken is er een grote diversiteit ontstaan aan rassen.

Martin Visser van het bezoekerscentrum zegt: ‘Midden-Delfland heeft, mede dankzij de kringloopboeren en biologische boeren, tientallen rassen rondlopen als:

1. melkkoeien
2. vleesrunderen
3. dubbeldoel (vlees en melk)
4. hobbykoeien
5. koeien voor begrazing in natuurgebieden’

Foto-expositie

Wie dus Midden-Delfland zegt, zegt ook: koe in de wei. Maar wat voor koeien zijn het eigenlijk? Een foto-expositie in het Bezoekerscentrum Midden-Delfland biedt uitkomst. Hier krijg je tekst en uitleg over de vele talrijke, soms zeldzame runderrassen in het gebied. Je leest over de keuzes die veehouders maken in relatie tot hun bedrijfsvoering. Zeer interessant!

En pak daarna de fiets én bijbehorende fietsroute en je kan beginnen met koeien spotten. In het bezoekerscentrum en online zijn fietsroutes beschikbaar die je via een oostelijke dan wel westelijke route vanuit het bezoekerscentrum langs boerderijen voert. Ga echter niet zomaar het terrein op of de wei in.

Fietsroute: Koeien spotten

Bezoekerscentrum Midden-Delfland Vereniging

De foto-expositie is te zien tot eind mei. Het bezoekerscentrum van de Midden-Delfland Vereniging (Tramkade 24B, Schipluiden) is dagelijks (behalve maandag) geopend, 10-17 uur. Het is een onbemand informatiepunt. Hier kunnen bezoekers sinds 2014 digitaal hun weg zoeken in Midden-Delfland. Het bezoekerscentrum vind je in de voormalige hooistal (zie onderstaande foto).

Wie met de fiets komt, kan die kwijt in het fietsenrek bij het toegangspad. Wie met de auto komt, kan die doorgaans parkeren bij Op Hodenpijl. Je loopt dan via de loopbrug naar de overkant. Bus 33 (Delft-Maassluis) stopt daar voor de deur.

De foto-expositie is tot het najaar 2023 te zien.

Privacy Preference Center