Middenin de Randstad ligt een bijzonder open en groen landschap.
Op slechts enkele kilometers afstand van de drukke binnensteden van
Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland en Hoek van Holland is er volop ruimte om te onthaasten en genieten van rust, ruimte en stilte.

Genieten doe je dichtbij

In het ‘Bijzonder Provinciaal landschap Midden-Delfland’ is ruimte om op leuke en bijzondere manieren te genieten van het open polderlandschap. Als Cittaslow-gebied hebben we kwaliteit van leven hoog in het vaandel staan. Voor ons betekent dat dat goede zaken tijd nodig hebben, zonder haast.

Wij hebben 7 tips voor je verzameld, zodat ook jij kunt genieten van de heerlijke traagheid van Midden-Delfland.

Voorjaarstips voor een dagje Midden-Delfland

fietsen in midden-delfland

Tip 1: trage fietsroutes

Een fietstocht door Midden-Delfland bestaat uit het ‘een tandje terugschakelen’ en genieten van het uitzicht en de blik op de horizon. Fiets een rondje langs prachtige dorpskernen of kies voor een route die je juist meeneemt door het open landschap.

Mooie fietsroutes
ANV Vockestaert - wandelen

Tip 2: Trage wandelroutes

Het open, groene landschap van Midden-Delfland doet goed aan je ogen. Voor elk type wandelaar is er wel een route, van korte ommetjes, tot wandelingen over boerenpaden, langs historische trekvaarten, wandelroutes van Natuurmonumenten, tot stilte wandelingen.

Mooie wandelroutes

Tip 3: weidevogels spotten

Wist je dat Midden-Delfland een oase is voor weidevogels? Er wordt door verschillende organisaties, waaronder de boeren, Agrarisch Natuurvereniging Vockestaert en Natuurmonumenten gewerkt om het gebied aantrekkelijk te houden voor weidevogels, zoals bijvoorbeeld de grutto. Wil je ook eens vogels kijken, ga dan mee met één van de vogelexcursies van Vockestaert.

Op vogelexcursie

Tip 4: buitenspelen in boerenland

In Midden-Delfland wil je liefst buiten zijn. Dat geldt ook voor de kids. Ontdek op welke plaatsen jouw kinderen heerlijk kunnen ravotten in het boerenlandschap en ouderwets vies kunnen worden: van slootje springen, tot ravotten op een trekvlot, tot leuke speeltuinen naast een terras.

Ouderwets buitenspelen
bediening op het terras van Bij de Buurvrouw in Midden-Delfland

Tip 5: terrasjes met streekproducten

Tijdens je bezoek aan Midden-Delfland is het heerlijk om in de voorjaarszon te zitten en iets lekkers te bestellen. Bij veel horeca wordt gewerkt met streekproducten en dat proef je terug; echte melk in je koffie, echte boter in je gebakje, eitjes van vrije kippen in je omelet en echte lokale kaas op je boterham. Zo lekker smaakt Cittaslow!

Heerlijke terrasjes
Warbout - sloep huren Midden-Delfland

Tip 6: varen met een e-sloep

Het cultuurhistorische landschap van Midden-Delfland is bijna nog mooier vanaf het water. Ontdek het Cittaslow-gebied op een heerlijk trage manier met een elektrische sloep. De stilte en het uitzicht zullen je doen afvragen: “is dit de Randstad. Hoe kan het dat we dit prachtige gebied nu pas ontdekken?”

Boek een sloep

Tip 7: Ontdek de trekvaart

De trekschuit was ruim 250 jaar lang het voornaamste vervoermiddel in Zuid-Holland, waaronder ook in Midden-Delfland. Langs het traject van de Delflandse trekvaarten is steeds meer van dat verleden terug te vinden, zowel in het landschap als in musea. Ga op pad met de prachtige routekaart en ontdek fiets-, vaar-, en wandelroutes langs de trekvaart.

Ontdek de trekvaart

Stiltegebied Midden-Delfland

Wist je dat het gebied een stiltegebied is? Dit is een beschermd gebied waar je vooral natuurlijke geluiden hoort die bij het gebied horen. Dat kunnen vogels zijn, maar ook een trekker. Doel is het geluid onder de 40 decibel te houden. Hoe fijn stilte is, merk je eigenlijk pas als het ook echt stil is. Kom ook genieten van de stilte!

Kom genieten

Er is zoveel leuks in Midden-Delfland te beleven, wij helpen je graag op weg om dit allemaal te ontdekken. Kies voor een dagje weg of voor een heerlijke midweek. Wij heten je graag van harte welkom!

B&B Rechthuis Zouteveen Midden-Delfland

Overnachten

Ook voor een weekend of midweek weg is het heerlijk in Midden-Delfland. Neem je fiets mee achter op de auto en ontdek vanuit je knusse B&B, vakantiehuisje of vanaf de camping het prachtige weidelandschap en de omliggende steden, Delft, Schiedam en Maassluis.

Overnachten in Midden-Delfland

Agenda

Altijd leuk om tijdens je verblijf in Midden-Delfland lokale tentoonstellingen, exposities of evenementen te bezoeken. Zeker wanneer je daarmee een nog fijner en completer beeld krijgt van het heden en verleden van Midden-Delfland. In onze agenda vind je een mooi overzicht wat er te doen is.

Agenda
B&B Maasland - huurfietsen

Bereikbaarheid

Midden-Delfland ligt met zijn groene, open gebied tussen de steden Den Haag, Delft en Rotterdam. Het is vanuit de regio goed bereikbaar met de fiets en het OV. Van verder weg is het uiteraard goed bereikbaar met de auto. Wij helpen je op weg met een handig overzichtje.

Bereikbaarheid