Varen in het waterrijke Midden-Delfland belooft een ontspannende of sportieve dag op het water met een ultiem gevoel van vrijheid.

Misschien is de pracht van dit mooie gebied wel het beste te beleven vanaf het water. De flora en fauna en het uitzicht op de polders komen goed tot hun recht. Bovendien is er een vaarroutenetwerk voor kano’s, sloepen en kleine kajuitboten. Gelukkig is er best veel mogelijk dus er is voor ieder wat wils.

We hebben wat leuke opties op een rijtje gezet dus ‘ship ahoy’ en stap aan boord, stuurboord of bakboord!

Sloep of bootje huren

Een verjaardag vieren met je familie, natuurtochtjes of varen langs historische steden? Huur een sloep bij een van de partners. Wat dacht je van een bezoek of verblijf bij het pittoreske B&B Rechthuis van Zouteveen, waar je een sloep kan huren om de Vlietlanden te ontdekken? Heerlijk dagje varen gecombineerd met een diner? Bij Eetcafé de Bonte Haas kan je een luxe & comfortabele sloep huren.. Wil je na een dag op het water ook slapen in de natuur? Kies dan voor een combinatie van kamperen/trekkershut en varen. De elektrische sloep van Minicamping Zwetzone is nl. alleen te reserveren als je ook bij hen overnacht. Voor een grote sloep aan de Zweth kan je ook terecht bij Paviljoen de Zweth. Daar liggen de fluisterbootjes klaar voor vertrek en kan je ook een gevulde picknickmand erbij reserveren.

Suppen

De rage van dit moment is ‘Suppen’. Oftewel Stand Up Peddelen!

Suppen is de snelst groeiende watersport. Het is een soort van surfen, waarbij je je voortbeweegt met een peddel. Suppen is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook nog eens bijzonder goed voor je lichaam. Je gebruikt namelijk heel wat verschillende spieren om overeind te blijven. Wil je heerlijk suppen op de plassen en vlieten van Midden-Delfland, huur dan een van de Sup boards van Warbout Rondvaarten.

Delflandse Trekvaarten

Meer dan twee eeuwen lang was de trekschuit, voorloper van de stoomboot, een bekend beeld in Midden-Delfland. Met de opkomst van de stoomboot, de tram en de trein verdween deze vorm van vervoer. Nu doet de trekvaart opnieuw zijn intrede.

Langs de Delflandse trekvaarten zijn nog diverse details zichtbaar uit de tijd van de trekvaart, zoals jaagpaden, naamverwijzingen, bruggetjes en rolpalen.

Er worden op dit moment arrangementen ontwikkeld waarmee u kunt meevaren met een heuse trekvaart. Door COVID19 lopen deze plannen vertraging op. Wilt u, zodra dat kan, een keer meevaren met een trekschuit houd dan deze Facebook pagina in de gaten.

trekvaart in Midden-Delfland

Mee met een rondvaart

Al meer dan 25 jaar is Warbout rondvaarten een begrip in de regio­ en die ervaring zie je terug in de ruime keuze aan opties en bijzondere arrangementen. Wat dacht je van een high Tea op de beroemde Vlietlander II of Varen en een BBQ vanaf Hoeve Bouwlust? Meer informatie en een link naar alle arrangementen vind je hier.

Op de Vlaardingse Fluisterboot ‘Adante’ kun je echt genieten van de natuur op het water. Ze bieden verschillende afvaarten met schipper. Een meevarende gids vertelt over de unieke flora en fauna op het veen en legt uit hoe het fraaie polderlandschap is ontstaan.

Salonboot de Slakkenvaart vaart door Midden-Delfland, het Westland en ook naar Delft.  De Slakkenvaart verzorgt rondvaarten en wordt verhuurd inclusief schipper.
 Deze is tevens gastheer, gids en entertainer en vertelt graag over de rijke historie van het gebied waar doorheen gevaren wordt en over de flora en fauna.

Huur een kano of kayak

Voor de sportievere waterliefhebbers zijn er ook kano’s en kajaken te huur. Op het mooiste kanaal van Nederland, ‘de Vlaardingervaart’ verhuurt Kanoverhuur Schipluiden naast het terras mooie één-, twee of drie persoonskano’s.

Bij de Delflandhoeve kun je kajaks of Canadese kano huren om de Lage Abtswoudse polder te ontdekken. Onderweg zijn er genoeg mooie plekken om uit te stappen en te picknicken of even bij te komen.

Agendatips

Kijk ook regelmatig in onze agenda voor uitjes op het water. Er zijn veel leuke activiteiten rond varen in het gebied.

Vaarroutenetwerk

De voorpret van een vaartocht zit ook in een goede voorbereiding. Start die bijvoorbeeld door een blik te werpen op het vaarroutenetwerk van Midden-Delfland. Dan kom je niet voor verrassingen te staan en geniet je nog meer van het gebied.

Vaarroutenetwerk - borden

Varen in een stiltegebied: hoe hoort dat?

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent; check de weersverwachting, weet waar je gaat varen en neem (digitale) vaarroutes mee.

Als waterliefhebber ben je er natuurlijk voor plezier op het water. Houd ten alle tijden wel rekening met anderen. Draai bijvoorbeeld geen harde muziek, zorg dat anderen geen last van je hebben. Ga netjes met de natuur en omgeving om en gooi vooral geen afval overboord en laat niks achter. En ook op het water en aan de kade gelden de huidige COVID19 maatregels: houd afstand en was je handen regelmatig. Meer daarover lees je hier.

Om overlast op het water te voorkomen te voorkomen zijn door het Hoogheemraadschap van Delfland regels opgesteld waar je je aan dient te houden bij het varen in een stiltegebied. Je vind deze regels hier terug.

avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.