Kunst, cultuur en historie in Midden-Delfland

Ben je een cultuurliefhebber? Of wil je meer weten over het eeuwenoude landschap van Midden-Delfland? Ook in Midden-Delfland kan je genieten van historie, kunst en cultuur. Van exposities, fietsroutes, muziek en kunst of een combinatie van dit alles! Wij hebben de tips voor jou verzameld op deze pagina. 

Museum de Schilpen

Och, zó schattig! Dat is wat je denkt als je binnenstapt bij Museum de Schilpen. In het pittoreske Maasland stap je even terug in de tijd, maar hier in het museum helemaal. Het gebouw is tijdens de restauratie van 1981 tot 1985 als museum ingericht. In de winkel, met de originele inrichting van begin 1900, wordt een keur aan ouderwets snoep verkocht en boeken over (streek)historie. Op het binnenplein, dat het museum verbindt met gebouw Tavenu, de oorspronkelijke feest- en vergaderzaal uit 1905, kun je heerlijk uitrusten met een kopje koffie of thee.

Meer informatie over Museum de Schilpen

Tentoonstelling “Ode aan het landschap”

Onder de titel “Ode aan het landschap” organiseren Museum de Schilpen en de Historische Vereniging Maasland de zomertentoonstelling in het Tavenu.

De tentoonstelling brengt het ontstaan van ons landschap in beeld. Niet iedereen realiseert zich dat, maar wij wonen in een uniek, historisch landschap. Onze voorouders van ruim 800 jaar geleden legden dijken aan, groeven sloten en vaarten. Zij brachten het land in cultuur. Wat we nu nog rond ons dorp Maasland ervaren, is voor een groot deel te danken aan die noeste arbeid.

Meer informatie over de tentoonstelling

Museum het Tramstation

Hier zijn altijd interessante exposities te bewonderen. Museum het Tramstation is gevestigd in Schipluiden in een voormalig tramstation van de WSM, de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij, en huisvest bovendien de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Deze vereniging organiseert wisselende tentoonstellingen naast de vaste exposities over het kasteel Keenenburg en de WSM.

Er zijn wisselende exposities te zien zoals die van Muziekvereniging Caecilia Schipluiden. Tot eind september 2022 te zien. Je wordt in de expositie meegenomen door de 100-jarige geschiedenis van de muziekvereniging. De vereniging wist de soms moeilijke perioden door te komen en steeds mee te groeien met veranderende tijden. Met veel foto’s, film en muziek krijgt de bezoeker een goede indruk van deze veelzijdige vereniging.

Na september 2022 zal de nieuwe tentoonstelling gaan over de relatie van het kasteel Keenenburg met het water in twaalf vensters.

Naar museum het Tramstation

Expositieruimte TAVENU

Er is geen dorp met een grootte van Maasland dat kan pronken met een expositieruimte als Tavenu. Het gebouw dat in 1905 gebouwd werd als feestzaal op het Pynasplein in de historische dorpskern van Maasland doet sinds 1989 dienst als een mooie expositieruimte met een goede indeling en lichtval.

Zes maal per jaar vanaf oktober tot en met maart vinden er tentoonstellingen plaats van kunstenaars afkomstig van waar dan ook. Alle mogelijke exposities van schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, keramiek, houtbewerkingen, modelobjecten e.d. zijn te zien. Om de twee jaar, vaste prik in maart, wordt de expositie ‘kunstenaars/hobbyisten’ uit de omgeving gehouden. In de zomermaanden vinden zomerexposities plaats georganiseerd door Museum de Schilpen.

Naar expositieruimte TAVENU

Art Centre Delft

Art Centre Delft ligt midden in het natuurgebied van Midden-Delfland en is een combinatie van vergaderlocatie, een kunstgalerie en prachtige beeldentuin. Vanwege de beeldentuin krijgt het een plek op deze pagina. Het is als het ware een openlucht museum. Door het groene grasland te verrijken met kunstwerken die geïnspireerd zijn door de natuur en de locale geschiedenis, is het een uniek recreatie landschap geworden. Het is een bijzonder openbaar landschapspark te midden van de hectiek van de Randstad, waar men kan wandelen, fietsen, fotograferen, picknicken met familie of vrienden, vogels kijken of simpel relaxen met eventueel een boek.

In de galerie worden er vanuit stichting World Art Delft jaarlijks een aantal tentoonstellingen georganiseerd met verschillende thema’s. Hier kan je, onder genot van een lunch, borrel of diner, genieten van de prachtige kunstwerken.

Naar Art Centre Delft

Stedelijk museum Schiedam

Geen museum in Midden-Delfland, maar wel een verbinding tussen de stad en het platteland.

LEVEND LANDSCHAP
ZES EEUWEN ZUID-HOLLANDSE MAASDELTA

Veel mensen ontdekten de afgelopen tijd via het wandelen en fietsen het landschap en de natuur dicht bij huis. Het Stedelijk Museum Schiedam richtte ook de blik op de omgeving en presenteert de tentoonstelling Levend Landschap.

Idylle van het Hollands landschap

Daar zie je hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen, de idylle van het ‘typisch Hollandse landschap’. Maar ze legden ook havens, kades en industrie vast en de toenemende verstedelijking die in dit deel van het land zo beeldbepalend werd. ‘De tentoonstelling is oogstrelend mooi én zet aan tot nadenken’, vertelt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Je ziet teloorgang en schoonheid. De Maasdelta is waterrijk en tegelijkertijd het drukstbevolkste gebied van Europa. Dat is niet alleen iets van nu. Er is hier altijd spanning ​geweest tussen menselijke aanwezigheid en de natuur.’

FIETSROUTE DOOR MIDDEN-DELFLAND

In samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Midden-Delfland Vereniging, het Cultuurplatform Midden-Delfland en PUUUR Midden-Delfland is een speciale fietsroute gemaakt die de tentoonstelling Levend Landschap verbindt aan het landschap van Midden-Delfland. Daarmee wordt de link gelegd tussen het landschap van toen en van nu.

Blogger Marleen van Genieten in Zuid-Holland ging voor ons op pad en schreef er een blog over.

Meer info over de expositie Levend Landschap

Ode aan Midden-Delfland

Met ‘Ode aan Midden-Delfland’ brengen cultuurorganisaties, kunstenaars, bewoners en bezoekers net als in 2021 ook in 2022 een ode aan het bijzondere gebied Midden-Delfland. Een ode, omdat deze regio met zijn waardevolle cultuurlandschap en vitale dorpen dit verdient. Een ode omdat kunst verwondert, anders laat kijken en helpt om betekenis te geven aan landschap en identiteit.

Programma

Er zijn tal van leuke activiteiten van mei t/m oktober. Van poëzie tot beeldende kunst, van muziek tot street art, van vrolijke en gezellige doe-activiteiten tot historische exposities. Bekijk onze agenda voor de actuele activiteiten van Ode aan Midden-Delfland.

‘Ode aan Midden-Delfland’ is een initiatief van gezamenlijke deelnemers van ‘Cultuurplatform Midden-Delfland‘, een netwerk van makers en hoeders van kunst, cultuur en erfgoed.

Meer info over Ode aan Midden-Delfland

Zin in meer kunst, muziek en cultuur?

Bekijk de pagina cultuur
avatar

Redactie

Het team van PUUUR Midden-Delfland.