Pittoresk Maasland

Maasland is een typisch oer-Hollands dorp met slechts 6630 inwoners. De geschiedenis gaat ver terug van dit pittoreske dorp. Het gebied Maasland was voor het begin van onze jaartelling al bewoond. Bij opgravingen o.a. in de Foppenpolder en in de Duifpolder zijn bewoningsresten van deze vroege bewoners, ijzertijdboeren, aangetroffen. Interessant hè! Dit wordt echter geen artikel over de geschiedenis van Maasland, maar dit illustreert wel dat het dorp een rijk verleden heeft. Wij nemen je graag mee door het Maasland van nu, ga je mee?

Tip 1: Loop rustig een rondje in Maasland

Maasland is een schattig dorp. Het oude centrum ligt rondom de ‘s-Herenstraat (vanuit de N468). In deze prachtige straat ga je terug in de tijd. Doordat het er rustig is, merk je gelijk dat je je tempo hierop aanpast.

De gevels, de tuinen, de details, alles is mooi en verzorgd. Loop vooral langs de Gaag, daar vergaap je je aan de mooie pandjes. Prachtig om te zien dat de huiseigenaren het authentieke in stand houden en hun huizen goed onderhouden.

Loop ook even naar de Oude Kerk (gebouwd rond 1400) en loop rondom op het Kerkplein. Sereen, pittoresk en nostalgisch zijn de woorden die hierbij passen. Loop vervolgens weer richting de ‘s-Herenstraat en loop deze helemaal af. Loop zo nu en dan eens een zijstraat in, zoals de Stationsstraat of de Doelstraat. De diverse voordeuren, gevels en stijl van de huizen blijven verrassend.

De ‘s-Herenstraat loopt na het Hofplein verder over in de Kerkweg. Volg je deze weg dan kom je uiteindelijk bij het TOP Maasland punt, een Toeristisch Overstap Punt. Van hieruit kun je allerlei wandel-en fietsroutes volgen.

Tip 2: Leuk om te ontdekken in en rondom Maasland

In Maasland vind je bijzondere ondernemers, streekproducten en een fraai, klein museum. Wij hebben 6 tips voor je om te ontdekken in Maasland!

Museum de Schilpen

Museum de Schilpen

In Maasland heb je een bijzonder en klein museum, Museum de Schilpen. Aan een pittoresk schelpenpleintje stap je hier letterlijk terug in de tijd. Het museum maakt de geschiedenis van de kruidenier en het leven in de 19e en 20e eeuw zichtbaar en tastbaar.

Het gebouw is tijdens de restauratie van 1981 tot 1985 als museum ingericht. In de winkel, met de originele inrichting van begin 1900, wordt een keur aan ouderwets snoep verkocht en boeken over (streek)historie.

Een bezoek aan De Schilpen is niet alleen een bezoek aan het museum, maar ook een kennismaking met de historische kern van Maasland. Aanrader dus! 

schilpen museum maasland
foto: PUUUR Midden-Delfland

Expositieruimte TAVENU

Expositieruimte TAVENU

Museum de Schilpen is verbonden met de expositieruimte TAVENU. Het gebouw dat in 1905 gebouwd werd als feestzaal op het Pynasplein in de historische dorpskern van Maasland, doet sinds 1989 dienst als een mooie expositieruimte met een goede indeling en lichtval. De naam TAVENU is sinds de oprichting van het gebouw in 1905 dezelfde gebleven en staat voor: Ter Aangename Verpozing En Nuttige Uitspanning. Prachtige naam vinden we. En een bezoekje waard als je in Maasland rondloopt. 

Zes maal per jaar, vanaf oktober tot en met maart, vinden er tentoonstellingen plaats van kunstenaars afkomstig van waar dan ook. Alle mogelijke exposities van schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, keramiek, houtbewerkingen, modelobjecten e.d. zijn te zien.

Nu te zien t/m 25 sept: Een ODE aan Maasland: een mooie expositie over de geschiedenis van Maasland.

expositieruimte Tavenu in Maasland in Midden-Delfland
foto: Tavenu

Galerie Weerloos

Galerie Weerloos

In de ‘s-Herenstraat op nr. 32, vind je Galerie Weerloos. Een verrassend leuke winkel van eigenaresse, Marga van der Wulp. Met veel passie verzamelt ze allerlei soorten kunst uit Nederland en veelal Scandinavië. Je kunt ook een uniek stuk vintage gebruiksgoed kopen. Het is hier heerlijk rondsnuffelen tussen al het moois.

Galerie Weerloos heeft het kleinste terras van Maasland, maar wel een op een heel mooie plek. Met uitzicht op de Gaag en de Oude Kerk kan je hier aan de rand van de straat van alles zien. Geniet er van heerlijke koffie, taart en een biologische lunch.

Galerie Weerloos Maasland design glas nederlandse en scandinavische designers koffie thee taart galerie terras langs de gracht centrum van maasland rustig
foto: PUUUR

Bavette's Farmshop

Bavette's Farmshop

Als je Maasland verlaat en doorfietst, wandelt of rijdt richting de A20 / Veilingweg dan vind je daar twee restaurants. ’t Sonnetje en Boutique restaurant Bavette. Op het erf vind je er ook Bavette Farmshop. Hier kun je terecht voor het smaakvolle en (h)eerlijke vlees van hun eigen boerderij. De geweldige versmaaltijden worden gemaakt door Chef Donald. Je vindt er lokale producten, wijnen en delicatessen.

In de Farmshop werken ze met het seizoen. Iedere maand worden de versmaaltijden aangepast met producten van Nederlandse roots. Zij werken met passie met de dieren en dat proef je terug. Een tip dus als je van streekproducten houdt!

Je kunt natuurlijk ook bij ’t Sonnetje of Bavette lunchen of dineren.

foto: Bavette Farmshop

Warbout Sloepverhuur

Warbout sloepverhuur

Geniet van de omgeving vanaf het water. Huur een sloep bij Warbout, te vinden in Maasland. Een tochtje over het water is niet alleen een leuke, maar zeker ook heel ontspannen manier om Midden-Delfland te leren kennen. Je kunt je ook laten varen, door mee te gaan met een rondvaart of een SUP huren.

Vaar vanaf Warbout richting Maassluis of juist de andere kant op, richting Schipluiden. Geniet van de Foppenplas, het rustige natuurgebied in een stille elektrische sloep.

Je kunt kiezen uit 6- of 8-persoons sloepen en je kan een hele of een halve dag een sloep huren.

gezin in elektrische sloep van Warbout op de Foppenplas in Midden-Delfland op een zomerse zonnige dag
foto: Glenn Mostert

Eetcafé 't Jachthuis

Eetcafé 't Jachthuis

Stel, je wil op een unieke plek lunchen …  Waar kan je dat dan in Maasland doen? Bij Eetcafé ’t Jachthuis natuurlijk!

Daar bevind je je op een heel bijzondere locatie. Het ligt op een eiland tussen Maassluis, Maasland, Schipluiden en Vlaardingen in, met uitzicht op de Vlietlanden. Hier combineer je natuur, gezelligheid, een heerlijk rustige locatie én lekker eten zo dichtbij de Randstad.

Te bereiken via een fietsbruggetje en een veerpont is dit een leuke locatie voor lunch en diner. Ga vanuit Maasland eropuit met de fiets of wandelend over het Foppenpolderpad. Je kunt het eetcafé natuurlijk ook met een sloep van Warbout bereiken (zie vorige tip!).

twee dames lunchen op het terras van 't Jachthuis aan het water van de Foppenplas in Midden-Delfland zomer zonnige dames
foto: PUUUR Midden-Delfland

Tip 3: Ommetjes rondom Maasland

Maasland zelf is mooi, maar je kunt ook door Maasland én door de polders rondom Maasland wandelen. Dankzij de 50 Ommetjes van de Midden-Delfland Vereniging kan je dit gebied gemakkelijk verkennen.

Ga naar de verenigingssite van de Midden-Delfland Vereniging en klik op ‘Ontdek Midden-Delfland’, vervolgens op ‘Recreatie’. Kies dan ‘Wandelen’. In het overzicht zie je vervolgens alle wandelroutes. Voor de korte(re) wandelingen klik je op ’50 Ommetjes’. Kies een ommetje en print ‘m uit, of download de route op je smartphone!

Als je rondom Maasland wilt wandelen, kies dan voor Ommetje 28 t/m 31, 33, 34. Je kan o.a. De Vlietlanden,  de Commandeurskade, de Duifpolder, de Noordvliet, de Vlaardingse Vaart en het Doelpad ontdekken. Geniet van het heerlijke open landschap!

50 Ommetjes in Maasland