Wat voor soort melk komt uit Midden-Delfland?

Boeren in Midden-Delfland hebben allemaal prachtige koeien in de wei staan, die gezonde voeding krijgen en goede melk produceren. En melk is wit en in elk pak hetzelfde, toch? Nee hoor, er zijn duidelijke verschillen. Zo is er biologische melk, Jersey melk, A2 melk en melk van kringloopboeren. En je kan bij de boer in Midden-Delfland verse rauwe melk tappen. We gingen bij verschillende boeren langs. Hieronder lees je wat de verschillen zijn en waar je de melk koopt!

Biologische melk van biologische boerderij Hoeve Rust-Hoff

Bij Boer Jeroen van Hoeve Rust-Hoff koop je heerlijke biologische producten, afkomstig van zijn Blaarkoppen-koeien. De koeien krijgen wat de natuur schaft: het gras en de kruiden die op het land groeien met soms wat geplette granen en gedroogde kruiden als extraatje. Het zijn driedubbel-doel-koeien. Ze zijn geschikt als melkkoe, als vleeskoe en zelfs de huiden worden gelooid om er o.a. tassen van te maken.

Biologische melk tappen

Biologische boerderijen produceren biologische melk. Wanneer is melk biologisch? Melk is biologisch als het wordt geproduceerd op een manier die beter is voor de koe, het land en het milieu. Geen gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, medicijnen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen. De koeien krijgen kruidenrijk gras, de weidevogels zijn welkom op het land en er wordt bijgedragen aan een betere biodiversiteit.

Allerlei zuivel te koop

Je kunt bij Hoeve Rust-Hoff terecht voor allerlei biologische producten, melk, kaas en heerlijk rundvlees van de ossen. Onder de merknaam DWARRS is er dagverse zuivel te koop. De rauwe melk van Hoeve Rust-hoff tap je direct uit de melktank. Of koop hier zelfgemaakte gepasteuriseerde producten zoals yoghurt, chocolademelk, vanillevla en karnemelk met melk van de Blaarkoppen. Verder vind je er bakproducten, eieren, honing, jam, appelsap, appelperensap, thee en olijfolie.

Ik nam onder andere de vanillevla mee. Ik wist niet wat ik proefde … Zó hoort vanillevla te smaken! Ervaar het zelf en kom een keer langs als de winkel is geopend.

De winkel is geopend op:
Woensdag 9.30 – 12.00
Vrijdag 16.00 – 17.00
Zaterdag 10.00 – 15.00

Meer informatie over Hoeve Rust-Hoff

Melken met de weidewagen van biologisch melkveebedrijf Gravesteyn

Ik ging langs bij Biologisch melkveebedrijf Gravesteyn. Hier staat geen tap, maar mocht ik met Dirk, Isabella en zoon mee op de trekker om naar de weidewagen te gaan, wat een leuke ervaring! De weidewagen is een mobiel melkstation voor de koeien, middenin de wei! De boer komt dus naar de koeien toe in plaats van dat de koeien uit het land gehaald moeten worden om op het erf gemolken te worden. Dit scheelt veel tijd en er valt minder mest op het erf. In de winter staan de koeien uiteraard in de stal en staat ook de weidewagen op het erf.

Waar het eerst even wennen was voor de koeien, weten ze inmiddels maar al te goed wat ze te doen staat. Ze lopen met een minimale instructie de wagen in waar een lekker hapje op ze staat te wachten. Ze draaien zich om, de uiers worden even schoongemaakt en het melken van de twaalf koeien kan tegelijk beginnen. De melk komt in de tank terecht en als elke koe is gemolken rijden we na het melken van alle koeien weer terug naar het erf met een volle melktank achter de trekker. Prachtig deze manier van melken! De melk wordt vervolgens elke week opgehaald door EKO Holland.

Kan ik bij de boerderij melk tappen?

Boer Dirk legt uit nu nog geen melktap te hebben om verse melk af te tappen. “Wellicht is dat iets voor de toekomst. Omdat we biologisch boeren en de koeien hierdoor minder melk geven, blijft er nu niets over voor een tap. Alles gaat mee met EKO Holland. Misschien wordt in de toekomst nog kaas gemaakt. Voor nu focussen ze zich op goede biologische melk, leuke excursies op de boerderij, Adopteer een Koe en de verhuur van de ruimte KoeTastisch.” 

Meer informatie over Biologisch Melkveebedrijf Gravesteyn

Jerseymelk van Boerderij Landlust

Wat is Jerseymelk? Melk van het runderras Jersey. Prachtig koeien, lichtbruin en klein van stuk. Deze efficiënte koeien produceren gemakkelijk veel melk uit gras, zijn sterk, makkelijk in omgang en als laatste pluspunt is de melk romig en vol van smaak. Je ziet ze bij kringloopboer Roel van Boerderij Landlust. De Jerseys grazen van april tot oktober dag en nacht buiten. De bedrijfsvoering van Roel is zoveel mogelijk goed doen voor de natuur en dier. De koeien worden grasgevoerd, hebben een ligbed van stro en worden niet onthoord. Hij maakt geen gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest volgens de biowetgeving.

A2 melk

De Jerseys hebben een hoge aanleg voor A2 melk. Heb je hier weleens van gehoord? Het heeft niets met een snelweg te maken. Reguliere melk is A1 melk. De melk van de Jerseys bestaat naast water uit vet, eiwit en lactose. De eiwitten zijn onderverdeeld in 2 hoofdgroepen, wei en caseïne. De caseïne is verdeeld in alfa, beta en kappa (belangrijk voor kaasmaken). De beta caseïne is waar het om draait in A2 melk. Ruim 20% van de Europese bevolking is erg gevoelig voor Beta-Caseïne en verdraagt daarom geen reguliere koemelk (A1). Voor 75% van hen biedt A2 melk dé uitkomst: de Beta-Caseïne eiwitten in A2 melk worden door hen wel goed verdragen.

LET OP! 
Een lactose-intolerantie is niet te vergelijken met een Caseïne intolerantie; Oermelk is helaas niet geschikt voor personen met een lactose-intolerantie.

Jersey koeien hebben een veel groter aandeel A2 melk. Roel: “Wij fokken met alleen maar A2 stieren om zo 100% A2 melk te produceren. We testen de koeien via een DNA test of ze A2 of niet zijn.”

Rauwe Jerseymelk tappen

Ook is er rauwe Jerseymelk uit de melktank van Boerderij Landlust te tappen. Je kunt een glazen fles kopen of zelf meenemen. De melk is te tappen op de boerderij uit de gekoelde melktank. Naast melk verkopen ze ook Graaskaas en vlees van de grasgevoerde Jerseys. Je bent welkom in de winkel op woensdagen en zaterdagen van 8.30 – 12.30 uur.

Meer informatie over Boerderij Landlust

A2-Melk tappen bij Hoeve Bouwlust

Ook bij Hoeve Bouwlust kun je A2-melk tappen. Of, Oermelk, zoals kringloopboer Peter het liever noemt. Hij heeft speciale melkkoeien die twee maal per dag de steeds populairdere A2 melk leveren. Je kan de melk iedere werkdag komen tappen van 09:00 tot 17:00 uur.

Rauw of gepasteuriseerd?

Rauwe melk is de meest pure vorm van koemelk. Je kunt bij Hoeve Bouwlust rauwe Oermelk kopen in flessen van 1 liter. Om melk langer dan 3 dagen houdbaar te maken wordt deze gepasteuriseerd door de melk gecontroleerd op te warmen tot 72 oC en vervolgens snel terug te koelen. Bepaalde bacteriën die van nature aanwezig zijn in de Oermelk overleven dit proces niet waardoor de melk langer houdbaar is. Gepasteuriseerde Oermelk is ook verkrijgbaar en heeft een houdbaarheid van 7 dagen.

Zelf het melken van de koeien bijwonen? Iedereen is van harte welkom. Boer Peter melkt zijn koeien rond 09:00 en 18:00 uur.

Meer informatie over Hoeve Bouwlust

Melk van Melk lokaal Westgaag

Aan de Westgaag vind je een schattig Melk lokaal waar je verse melk kan tappen. Op het boerenerf sprak ik Corine over het melkveebedrijf terwijl we tussen de koeien in de ruime stal stonden. Prachtige roodbonte koeien, waar enorm goed voor wordt gezorgd. Boer Peter fokt zijn eigen vee en het streven is een zo’n efficiënt mogelijke koe te fokken. Dat wil zeggen dat de koe gezond en sterk is, goede vruchtbaarheid heeft en natuurlijk goede melk met goede gehaltes geeft. Het goed zorgen voor de koeien is voor deze boeren enorm van belang. Als zij het goed hebben, kunnen ze op een gezonde manier veel melk geven. En de goede zorgen, die proef je in de melk.

Rauwe melk tappen

Je tapt hier zelf de rauwe melk in het Melk lokaal. Hier vind je ook heerlijke eieren of kaas. In het winkeltje aan het begin van het erf staan twee mooie apparaten. In het ene apparaat kan je de kaas en eieren kopen van boeren uit de buurt. En in het andere apparaat tap je zelf de verse melk. Door middel van een contactloze pinbetaling kies je het product eenvoudig uit. Ik kocht een glazen melkfles uit het ene apparaat om er vervolgens melk in te tappen. Deze fles kan je hergebruiken voor de volgende keer tappen.

Thuis heb ik bij het avondeten iedereen blij gemaakt met een glaasje verse melk. “Mmm…” was de reactie met een witte melksnor! De volgende ochtend maakte ik er ook perfecte cappuccino mee. Opnieuw een “Mmm!”.

Meer informatie over Melk lokaal Westgaag

Melk van de kringloopboer

Wat is een kringloopboer en is deze melk anders? Het eindproduct is volgens de gebruikers een heerlijk romige melk en perfect voor cappuccino’s volgens barista’s uit Den Haag. Kringloopboeren houden rekening met de natuur en de dieren. Zij zorgen voor een gezonde bodem vol leven. Dat is de beste basis voor kruiden- en mineraalrijk grasland. Koeien die hiervan eten, hebben minder krachtvoer en minder medicijnen nodig. Kringloopboeren werken aan een gesloten systeem en hiermee is de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk. Er wordt bijgedragen aan de verbetering van biodiversiteit en bodem en er wordt zuinig omgegaan met grondstoffen en energie. Of je dat proeft aan de melk? Dat moet je uiteraard zelf ontdekken!

Melk van Delflandshof

Échte Delflandse boerenZuivel is het zuivelmerk van vijf Midden-Delflandse kringloopboeren. De zuivel wordt ambachtelijk bereid in een kleinschalig zuivellokaal in Maasland. De flessen gaan ‘loeivers’ naar verkooppunten in de Randstad. Ik kocht de melk bij Boeregoed en het verschil tussen de melk uit de supermarkt is … enorm! Het is echt anders, (smaak)voller.

Meer informatie over Delflandshof
rauwe melk tap kringloopboer hoeve bouwlust maasland midden-delfland

7x rauwe verse melk tappen in Midden-Delfland

Tap zelf je rauwe melk bij de boer. Heerlijk vers én leuk om te doen. Dit is een overzicht van alle taplocaties.

Lees meer