Midden-Delfland kun je niet alleen beleven, je kunt het ook proeven.

De volle smaak van melk, echte ouderwetse roomboter, vlees van koeien die een goed leven hebben gehad, karnemelk die gekarnd is in een 60-jaar oude karnton en kazen die gerijpt zijn bij de boer met de smaak van het land. Het is er allemaal nog, je moet het alleen weten te vinden. In het open en groene landschap van Midden-Delfland zijn boeren dagelijks bezig om de mooiste en lekkerste streekproducten te maken zonder allerlei toevoegingen.

Iedereen die het belangrijk vindt te weten waar zijn voeding vandaan komt, kan terecht bij de boeren in Midden-Delfland. Gemaakt in de buurt (dus korte ketens), vaak biologisch en met aandacht voor het welzijn van de dieren. En ouderwets vol van smaak, zoals het bedoeld is. Daarin herken je het vakmanschap van de boeren uit Midden-Delfland.

In een reeks van zeven gesprekken met boeren uit Midden-Delfland rond het thema ‘Proef Midden-Delfland’ vertellen zij over hun vakmanschap.

In gesprek over
vakmanschap met …

… Maaike Sonneveld

Bavette

Bij Bavette werken ze volgens het concept van ‘farm to table’. Ze leveren het mooiste kwaliteitsvlees van Hereford en Wagyu runderen van hun eigen boerderij. Maaike Sonneveld over vakmanschap: “Wij zijn een familiebedrijf sinds 1890 en hebben het ambacht geleerd van een vakman, onze vader. Belangrijk onderwerp in wat we meegekregen hebben is dat het belangrijk is om, naast het boerenbedrijf, na te denken over de nevenactiviteiten die helpen om het bestaansrecht van het ‘boer zijn’ te verzekeren. Vakmanschap betekent ook je boerenverstand gebruiken: gewoon slim over dingen nadenken en de ze vooral niet moeilijker maken dan ze zijn.”

Lees hier hele interview met Maaike Sonneveld
kok met groot mes en blauw schort voor snijdt een mooi stuk vlees aan met links een fles bubbels

… Roel van Buuren

Boerderij Landlust

Samen met zijn vrouw Femke en twee jonge kinderen runt Roel van Buuren Boerderij Landlust. Hun standpunt is: de natuur heeft niet voor niets bepaalde dingen bedacht. Dat betekent dat ze werken op een manier die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. “Consumenten weten bijna niet meer hoe pure producten echt smaken. In mijn ogen is voedsel veel belangrijker dan we denken.”

Roel gelooft dat voedsel verbindt!

Lees hier het hele interview met Roel van Buuren
rauwe A2 melk melktap boerenerf boerenmelk landlust midden-delfland boeren

… Bas van den Berg

Hoeve Ackerdijk

Boer Bas van den Berg ziet een heldere rol voor zijn biologische boerderij in het verbinden van stad en land en beheerst een dosis vakmanschap. Hij maakt zijn eigen kaas. “Voor mij betekent vakmanschap weten wat je doet, gecombineerd met fingerspitzengefühl. Dat laatste heb je, of je hebt het niet, maar het is onontbeerlijk.”

Lees het hele interview met Bas van den Berg
Bas van den Berg Hoeve Ackerdijk Kaas kazen op de kaasplanken kaasmaker boer

… Arnold van Adrichem

Delflandshof

Boer Arnold van Adrichem is een echte vakman. Volgens hem leer je het vakmanschap in de praktijk: door te doen, door mee te doen met studieclubs en door veel te lezen en goed te kijken naar wat er op je bedrijf gebeurt. “We streven naar het optimale, niet naar het maximale. Vakmanschap is in beeld hebben hoe de stromen lopen op je bedrijf”.

Lees hier het hele interview met Arnold van Adrichem
assortiment zuivel van Delflandshof uit Midden-Delfland op de kade langs de vaart streekproducten makers

… Lenno Hoogerbrugge

Hoogerbrugge Natuurlijk

Lenno Hoogerbrugge heeft prachtige Limousin koeien en zegt dat voor het houden van koeien geen handleiding bestaan, maar dat je er passie voor dient te hebben. Lenno over vakmanschap: “Ik heb vroeger de landbouwschool gedaan, maar alleen daarmee red je het niet. Je hebt ervaring en feeling nodig.”

Lees hier het hele interview met Lenno Hoogerbrugge
roodbonte limousin koeien van Hoogerbrugge Natuurlijk staan achter en naast elkaar in de zon in een groen weiland met blauwe lucht met wolkjes in Middden-Delfland

… Nelly en John van Winden

Kaas- en zuivelboerderij van Winden

Nelly en John van Winden noemen zichzelf logische kringloopboeren. Ze denken continu na over wat de koeien en het land nodig hebben. Wat je erin stopt, komt uiteindelijk ook weer terug in het product dat je maakt. En dat doen ze ook met een flinke dosis liefde: “als je de liefde voelt voor datgene wat je wilt maken, dan komt het vakmanschap vanzelf”.

Lees hier het interview met Nelly en John van Winden
Kaasmaker John van Winden van Kaas- en zuivelboerderij van Winden in Midden-Delfland tijdens het kaasmaakproces op hun boerderij maker streekproduct zuivel

… Peter de Vette

Hoeve Bouwlust

Peter de Vette is een jonge boer die met zijn liefde voor koeien, dosis kennis en de goede basis ingrediënten een prachtig en lekker eindproduct weet te maken. En zegt hij: “Ondernemen is voor mij ook een onderdeel van vakmanschap.”

Lees hier het hele interview met Peter de Vette
rauwe melk tap kringloopboer hoeve bouwlust maasland midden-delfland

Gratis shopper

Bij 7 boeren in Midden-Delfland krijg je nu tijdelijk een gratis shopper cadeau bij besteding van een minimumbedrag aan streekproducten. Wees er snel bij want op = op.

Hier krijg je de shopper
shopper tas met opdruk Proef Puuur Midden-Delfland onderdeel van de streekproductencampagne voor 7 boeren

Streekproducten op je bord

In verschillende horecagelegenheden in Midden-Delfland wordt gewerkt met streekproducten. Dat levert heerlijke gerechten op waarin de smaak van Midden-Delfland geheel tot zijn recht komt. We laten je hier zien waar je terecht kan voor een lokaal portie op je bord!

Proef hier de streekproducten
van der valk hotel delft a4 restaurant delft

Ontmoet de makers

Niet alleen in de horeca kan je de streekproducten proeven. Je kunt de producten ook bij de makers zelf kopen. Ontmoet de makers, de boeren van Midden-Delfland. Koop bij hen je rauwe melk, boter, vlees, yoghurt of eieren. Zin in een leuke route langs deze adressen? Fiets dan de boodschappenroute!

Ontmoet de makers

Hier zijn boeren iedere dag met veel zorg bezig om de mooiste streekproducten te maken. Vaak biologisch en met aandacht voor het welzijn van de dieren en de natuur. En ouderwets vol van smaak, zoals het bedoeld is. Lees verder en ontmoet de makers!

Ontmoet de makers
Fietsen in Midden Delfland fietsroute

De boodschappenroute

Doe boodschappen in Midden-Delfland en volg de boodschappenroute! Verser krijg je de producten niet. Het is niet alleen vers, maar je weet ook dat het met veel liefde is geproduceerd.

Ontdek de boodschappenroute
streekproducten uit Midden-Delfland

Proef Midden-Delfland

Wil je nog meer tips over streekproducten uit Midden-Delfland? Bekijk dan onze pagina Proef Midden-Delfland!

Proef de smaak van Midden-Delfland