foto met de kunstenaars achter Kaleidoschap Midden-DelflandFlip van der Eijk, Rob van Es en Boudewijn Ruigrok

Première totaalkunstwerk Kaleidoscape Midden-Delfland

Het totaalkunstwerk ‘KaleidoScape Midden-Delfland beleeft zijn première op 29 juli bij het Slotconcert van de Stoelendansconcerten van Delft Chamber Music Festival.

Flip van der Eijk, Rob van Es en Boudewijn Ruigrok werkten samen aan een totaalkunstwerk van poëzie, beeldende kunst en muziek. Het vertelt aan de hand van de horizon het verhaal van Midden-Delfland als ‘land in de stad’.

Het Delft Chamber Music Festival heeft al voor de negende keer op de eerste maandag van de programmering zijn Stoelendans Concerten in Midden-Delfland. Een goede traditie met mooie concerten in ons gebied. Het publiek heeft deze dag tussen drie concertlocaties gereisd en kunnen genieten van het bijzondere landschap. Met het kunstwerk KaleidoScape wordt het publiek uitgenodigd tot verbeelding om deze ‘reis’ opnieuw te beleven.

Het slotconcert van de Stoelendansconcerten is een mooie gelegenheid de première presentatie te doen van ‘KaleidoScape Midden-Delfland’. Een bijzondere samenwerking van het Delft Chamber Music Festival en lokale kunstenaars. Een mooie stad-land verbinding in de geest van het verhaal van KaleidoScape.

Meer informatie & tickets

meivakantie Hoeve Bouwlust

Maak kennis met het boerderijleven bij Hoeve Bouwlust (i.s.m. Rotterdam de boer op!)

Op zaterdag 22 juni kun je bij Hoeve Bouwlust kennismaken met het boerderijleven. In samenwerking met Rotterdam de boer op! stellen diverse boerderijen op een willekeurige dag dit jaar hun bedrijf open om te zien wat er allemaal op een boerenbedrijf gebeurt. Natuurlijk doet Hoeve Bouwlust dit jaar ook weer mee.

Wat kun je allemaal doen?

Kom gezellig knutselen en maak jouw eigen insectenhotel, geniet van overheerlijke pannenkoeken van eigen melk van Hoeve Bouwlust of doe mee met de ‘weilandtoer met de boer’. Op deze toer zie en hoor je alles over het weiland, de omgeving, de plasdras (in het voorjaar) en de vogels. De huifkar rijdt ieder heel uur tussen 11:00 uur en 16:00 uur (vol=vol). Voor het knutselen graag even aanmelden van tevoren via: www.hoevebouwlust.nl/aanmelden.

Hoeve Bouwlust - Rotterdam de Boer op
Aanmelden

Header Rondje Zoet & Zout 2024

Rondje Zoet & Zout | zaterdag 14 september

Rondje Zoet & Zout

Maak op zaterdag 14 september een ontdekkingsreis in historische vaar- en voertuigen door Maassluis, Midden-Delfland en Vlaardingen met Rondje Zoet & Zout. Vaar over het zoete water van de eeuwenoude vlieten én over het zoute water van de historische havens en de Nieuwe Waterweg. Of combineer het varen op de vlieten met een heerlijke wandeling in de natuur onder begeleiding van een gids die je alles vertelt over de geschiedenis van de trekvaart, de ontstaansgeschiedenis van deze regio en natuurlijk over de iconische plekken langs de route.

Rondje Zoet & Zout - Midden-Delfland

Acht routes

Bij Rondje Zoet & Zout kies je uit acht verschillende routes. Je start in Maassluis, Vlaardingen óf Maasland. Elke route is een rondje, dus je eindigt op dezelfde plek als waar je bent begonnen.

Historische collectie vaar- en voertuigen

Tijdens Rondje Zoet & Zout ontdek je de regio in een indrukwekkende collectie, historische vaar- en voertuigen. De ‘Goude Leeuwin’, een 17e-eeuwse trekschuit, vaart tussen Maassluis en restaurant Vlietzicht. De 18e-eeuwse koets rijdt tussen restaurant Vlietzicht en Vlaardingen. De haringlogger ‘Balder’ en bergingsvaartuig ‘Bruinvisch’ van begin 20e eeuw varen tussen Vlaardingen en Maassluis. Ook fluisterboot ‘Andante’, het klassieke schip ‘Vlietlander’ en een klassieke autobus worden ingezet.

Routes & Tickets

Andere data

Rondje Zoet & Zout vaart op nog drie andere data: 8 juni, 6 juli en 3 augustus. Op alle dagen wordt een vast programma aangeboden van 8 verschillende routes.

14 sep

Starttijd: 9:45
Eindtijd: 17:30

Bekijk de website

Header Rondje Zoet & Zout 2024

Rondje Zoet & Zout | zaterdag 3 augustus

Rondje Zoet & Zout

Maak op zaterdag 3 augustus een ontdekkingsreis in historische vaar- en voertuigen door Maassluis, Midden-Delfland en Vlaardingen met Rondje Zoet & Zout. Vaar over het zoete water van de eeuwenoude vlieten én over het zoute water van de historische havens en de Nieuwe Waterweg. Of combineer het varen op de vlieten met een heerlijke wandeling in de natuur onder begeleiding van een gids die je alles vertelt over de geschiedenis van de trekvaart, de ontstaansgeschiedenis van deze regio en natuurlijk over de iconische plekken langs de route.

Rondje Zoet & Zout - Midden-Delfland

Acht routes

Bij Rondje Zoet & Zout kies je uit acht verschillende routes. Je start in Maassluis, Vlaardingen óf Maasland. Elke route is een rondje, dus je eindigt op dezelfde plek als waar je bent begonnen.

Historische collectie vaar- en voertuigen

Tijdens Rondje Zoet & Zout ontdek je de regio in een indrukwekkende collectie, historische vaar- en voertuigen. De ‘Goude Leeuwin’, een 17e-eeuwse trekschuit, vaart tussen Maassluis en restaurant Vlietzicht. De 18e-eeuwse koets rijdt tussen restaurant Vlietzicht en Vlaardingen. De haringlogger ‘Balder’ en bergingsvaartuig ‘Bruinvisch’ van begin 20e eeuw varen tussen Vlaardingen en Maassluis. Ook fluisterboot ‘Andante’, het klassieke schip ‘Vlietlander’ en een klassieke autobus worden ingezet.

Routes & Tickets

Andere data

Rondje Zoet & Zout vaart op nog drie andere data: 8 juni, 6 juli en 14 september. Op alle dagen wordt een vast programma aangeboden van 8 verschillende routes.

3 aug

Starttijd: 9:45
Eindtijd: 17:30

Bekijk de website

Varend Corso boten in Schipluiden in 2023

Varend Corso 2024

Varend Corso 2024

Op 21, 22 en 23 juni 2024 trekt Varend Corso Westland vanuit het Westland over het water.

Dit jaar viert Varend Corso Westland haar 25-jarig jubileum en om dit te vieren wordt er een speciale jubilieumvaarroute gevaren. De editie belooft weer bijzonder smaakvol te worden. Al een kwart eeuw is het corso een smaakmaker en verbinder voor jong en oud in de regio. Het is in die jaren uitgegroeid tot een spectaculair meerdaags evenement van formaat dat honderdduizenden bezoekers naar de waterkanten trekt.

Jubileumroute #DwarsDoorDeLier

Speciaal voor de 25e editie vaart het corso op de openingsdag een feestelijk rondje over de Lee in De Lier. Dat mag gezien worden als de spreekwoordelijke kers op de corsotaart. De trossen gaan vrijdag 21 juni rond het middaguur los bij Trade Parc Westland, waarna via de Zwet, ’t Woudt en Zijtwende de Lierse Lee in wordt geslagen. De kleurrijke stoet trekt het hele centrum van De Lier door tot de Breelee, waar gekeerd wordt om vervolgens richting Schipluiden te koersen. Na Schipluiden volgen direct Maasland en Maassluis. Helaas lukt het in het jubileumjaar hierdoor niet om Vlaardingen aan te doen.

De beste arrangeurs, enthousiaste kernteams en het betrokken bedrijfsleven pakken deze zilveren editie uit met tientallen boten. De inschrijvingen druppelen binnen en de deelnemers kunnen zich vast gaan voorbereiden. Dit jaar is ‘smaakvol’ het verbindende thema in het corso waar de ontwerpers en arrangeurs mee aan de slag kunnen. De smaak van het Westland zal alle zingtuigen prikkelen!

25 jaar Varend Corso

Grondleggers Piet Vellekoop en Koos Zuidgeest zetten het corso op als artistieke tegenhanger van de Lierse Gondelvaart. Ter viering van 800 jaar Naaldwijk en Poeldijk werd in 1998 al twee dagen gevaren. Sinds 1999 is er al een derde dag met Delft in het programma. De afgelopen 25 jaar kreeg het oude, traditionele groente- en fruitcorso een nieuwe invulling en Westland haar bekendste publieksevenement.

Het doel van het Varend Corso Westland is in al die jaren hetzelfde gebleven: laten zien wat voor moois het Westland te bieden heeft. Kakelverse groente en de kleurrijkste bloemen en planten. Ook de technische bedrijven van het Westland laten zich doorgaans niet onbetuigd en willen zich van hun beste kant laten zien.

Noteer in je agenda!

Houd 21, 22 en 23 juni 2024 vrij om de 25ste editie van het Varend Corso langs te zien komen. Dit fantastische event vol prachtige bloemen, planten en groenten mag je niet missen!

Op vrijdag 21 juni (Jubileumdag) en zondag 23 juni (Delflanddag) is het Varend Corso te bewonderen in Midden-Delfland.

Meer over het Varend Corso
21 jun

Kijk voor de routes en tijden op de website van het Varend Corso. 

Bekijk de website

Voorstelling De Kleur Oranje van Marlies Ruigrok in de kerk van 't Woudt in Midden-Delfland

De kleur oranje met Marlies Ruigrok

Recent maakte Marlies Ruigrok samen met haar team en in coproductie met Karavaan haar nieuwe voorstelling De Kleur Oranje.

Een persoonlijke, muzikale vertelling door Marlies, bijgestaan door haar drie muzikanten in een voor Marlies typerende eigenwijze bezetting (Aron Raars – gitaar, Peter Keijsers – sousafoon, trombone en  Boudewijn Ruigrok – piano, synthesizer).

Marlies neemt je mee in haar verhalen, gedachtes, muziek en ze laat je niet meer los. Theaterkrant was bij de première in mei 2023 en schreef lovend:

“Begeleid door een uitstekend combo houdt ze onze aandacht met haar krachtige zangstem en overtuigend acteren moeiteloos vast.” – Theaterkrant

De Kleur Oranje in Midden-Delfland

Op zaterdag 11 november 2023 is deze voorstelling voor het eerst te zien in Midden-Delfland. In de dagen rond Allerzielen, speelt Marlies haar nieuwe voorstelling in de kerk van ’t Woudt.

’t Woudt als dorpje en in bijzonder de historische kerk zijn belangrijke erfgoed elementen in Midden-Delfland. Niet alleen als blik op het verleden, maar vooral ook als levend bestanddeel van de identiteit van ons bijzondere landschap en samenleving. Daarvoor is het belangrijk dat kunst en theater samengaan met erfgoed en tradities en zo betekenis geven en inspiratie bieden aan onze toekomst. De voorstelling ‘De Kleur Oranje’ maakt daarvoor een prachtige verbinding met de rituelen en symbolen van het Woudtse kerkje en Allerzielen. Dit wordt onderstreept met Marlies en Boudewijn Ruigrok, twee veelbelovende artiesten, beiden geboren en getogen in Midden-Delfland, op het podium.

Wandeling voor herinnering en ontmoeting

In deze periode van herdenking en het thema van de voorstelling is er bij deze voorstelling een wandeling voor herinnering, bezinning en ontmoeting in de polders rondom ‘t Woudt. De wandeling is een mooie ‘weg’ naar de voorstelling om uw eigen herinneringen en verhalen met andere of in stilte te beleven en delen. De wandeling wordt begeleid door Erik-Ivo Homan. Vertrek 14.00 uur vanaf de kerk in ‘t Woudt, lengte ca 6 km. Na terugkomst koffie en thee in de kerk.

Kosten
Wandeling: 14.00 uur, kosten 7,50 euro per persoon
Voorstelling: 16.30 uur, kosten 17,50 euro per persoon

(foto’s Moon Saris)

Informatie & kaarten bestellen
11 nov

Starttijd: 16:30
Eindtijd:

Bekijk de website

Twee lezingen over de Vlietlanden

Op dinsdag 24 oktober vertellen twee sprekers over de Vlietlanden tussen Schipluiden en Maasland. Gezien de inhoud wordt het boeiende avond.

Lezing Jacques Moerman

Jacques Moerman spreekt voor de pauze over de Vlieten, de sluizen in Maassluis en de Vlietlanden. Het gebied staat bekend vanwege de natuuraspecten. Minder bekend is, dat het ontstaan en het onderhoud van de Vlietlanden altijd door mensenhanden is bepaald. In de veertiende eeuw zijn de vlieten gegraven; het oostelijke deel (zie de luchtfoto) is nooit meer bedijkt. Hier hebben tot 1574 mensen gewoond, waaronder Groten Ariaen en Claas Jammer. Wie waren deze bewoners en waarom zijn hun woonplaatsen in de Spaanse tijd verlaten? Welke strijd voerden de boeren in de negentiende eeuw met het Hoogheemraadschap van Delfland om het vlietland optimaal als hooiland te kunnen gebruiken?

Lezing Kees Perquin

Na de pauze vertelt Kees Perquin, boswachter natuurbeheer van Natuurmonumenten over de unieke natuurwaarden van het gebied en de belangrijkste maatregelen die het beheer uitvoert om deze natuurwaarden te behouden. Ook komt aan bod welke kansen en bedreigingen er zijn én hoe wij hiermee omgaan. De sprekers illustreren hun verhaal met beeldmateriaal.

Locatie en tijd

De lezingavond vindt plaats in Het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden, aanvang is om 20.00 uur.

Meer informatie
24 okt

Starttijd: 20:00
Eindtijd: 22:30

Bekijk de website

sappers van de sappers bij hoeve bouwlust in Midden-Delfland met appels op de lopende band die geperst worden tot sap van eigen oogst

Laat je oogst persen bij Hoeve Bouwlust

Op 22 oktober is het weer zover. Je kunt bij Hoeve Bouwlust terecht om je oogst te laten persen en er heerlijk sap van te laten maken.

HEERLIJK HOUDBAAR SAP VAN JE EIGEN OOGST

Op uitnodiging van familie de Vette komt de sapppers weer naar Maasland! Heb je ook appeltjes en peren teveel? Op 22 oktober kun je ze laten verwerken tot het allerlekkerste houdbare sap.

Meld je aan!

Aanmelden voor het laten persen van je oogst is verplicht en kan via de onderstaande knop!

Aanmelden

vrijwilligers die bomen aan het knotten zijn in Midden-Delfland

Kom wilgen knotten bij de Adrianushoeve

Workshop wilgen knotten, kampvuur en erwtensoep bij schaapskudde Vockestaert

Knotwilgen zijn een van de kenmerkende natuurelementen in het prachtige Midden Delfland. Tussen november en maart is het tijd om deze bomen te knotten, een activiteit waarbij je het vanzelf warm krijgt op een koude winterdag.

Wil je meer weten over dit werk in de polder of gewoon eens lekker buiten aan de slag gaan? Kom op zondag 3 december om 13.00u naar boerderij de Adrianushoeve.

Onder leiding van de knotploeg van schaapskudde Vockestaert krijg je antwoord op vragen als: waarom moeten de wilgen geknot worden, hoe moet je knotten en wat doen we met de geknotte takken. Daarna gaan we de polder in om zelf aan het werk te gaan.

Aan het eind van de middag als de klus geklaard is, maken we een groot kampvuur, we warmen de erwtensoep op, de schapen komen nieuwsgierig om een hoekje kijken en misschien wordt er bij het kampvuur nog een verhaal verteld.

Heb je na deze dag interesse om dit werk vaker te doen? Er zijn vier knotploegen actief in Midden-Delfland. Info is op deze dag verkrijgbaar.

Kosten voor deze middag €5,-

Trek werkkleding en stevige schoenen of laarzen aan.

Adres: Adrianushoeve Woudweg 26 in Schiedam.
Je kunt aansluiten op de dag zelf, maar bij voorkeur van te voren inschrijven via: info@lexthoen.nl.

Er is beperkt parkeren, dus kom op de fiets.

(headerfoto: Franks Herfs)

Aanmelden

vogels voor een vogelhuisje

Help vogels de de winter door bij de Adrianushoeve

De winter komt er aan. We trekken een extra trui aan of we blijven binnen. Maar de vogels in ons land hebben geen keuze. Ze zijn overgeleverd aan de weergoden en er is minder voedselaanbod.

Wil je graag de vogels helpen? Kom dan zondagmiddag 5 november (van 13-17 uur) naar de Adrianushoeve, de boerderij van de schaapskudde Vockestaert. Je kan op deze middag met hulp van vrijwilligers verschillende dingen maken voor de vogels. Denk aan:

  • Vogelhuisjes/nestkastjes €5,-
  • Vogelkrans €10,- (krans met vetbollen, nootjes, mos etc)
  • Pindaslingers €2,50

En je hebt een grote kans dat de herder met schapen en zijn hond ook even komt kijken.

Adres: Adrianushoeve Woudweg 26 in Schiedam.
Je kunt aansluiten op de dag zelf, maar bij voorkeur van te voren inschrijven via: info@lexthoen.nl.

Er is beperkt parkeren, dus kom op de fiets.

(headerfoto: Wilma van Holten)

Aanmelden