bezoekers in het Stedelijk Museum Schiedam voor de tentoonsteklling Levend Landschap met schilderijen en kunst o.a. over het landschap van Midden-Delfland

Tentoonstelling Levend Landschap Stedelijk Museum Schiedam

Levend Landschap
Zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta

Veel mensen ontdekten de afgelopen tijd via het wandelen en fietsen het landschap en de natuur dicht bij huis. Het Stedelijk Museum Schiedam richtte ook de blik op de omgeving en presenteert de tentoonstelling Levend Landschap.

Idylle van het Hollands landschap

Daar zie je hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen, de idylle van het ‘typisch Hollandse landschap’. Maar ze legden ook havens, kades en industrie vast en de toenemende verstedelijking die in dit deel van het land zo beeldbepalend werd. ‘De tentoonstelling is oogstrelend mooi én zet aan tot nadenken’, vertelt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Je ziet teloorgang en schoonheid. De Maasdelta is waterrijk en tegelijkertijd het drukstbevolkste gebied van Europa. Dat is niet alleen iets van nu. Er is hier altijd spanning ​geweest tussen menselijke aanwezigheid en de natuur.’

Fietsroute door Midden-Delfland

In samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Midden-Delfland Vereniging, het Cultuurplatform Midden-Delfland en PUUUR Midden-Delfland is een speciale fietsroute gemaakt die de tentoonstelling Levend Landschap verbindt aan het landschap van Midden-Delfland. Daarmee wordt de link gelegd tussen het landschap van toen en van nu.

Een papieren versie van de fietsroute is verkrijgbaar in het Stedelijk Museum Schiedam of hier te downloaden.

kaart met fietsroute door Midden-Delfland behorende bij de tentoonstelling Levend Landschap in het Stedelijk Museum Schiedam zomer 2022

Meer informatie & kaartjes
9 jul

6 nov

Starttijd: 11:00
Eindtijd: 17:00

Bekijk de website

Ode aan Midden-Delfland | Ode aan het landschap van Maasland

Zomertentoonstelling

Onder de titel “Ode aan het landschap” organiseren Museum de Schilpen en de Historische Vereniging Maasland de zomertentoonstelling in het Tavenu.

De tentoonstelling brengt het ontstaan van ons landschap in beeld. Niet iedereen realiseert zich dat, maar wij wonen in een uniek, historisch landschap. Onze voorouders van ruim 800 jaar geleden legden dijken aan, groeven sloten en vaarten. Zij brachten het land in cultuur. Wat we nu nog rond ons dorp Maasland ervaren, is voor een groot deel te danken aan die noeste arbeid.

“Een ode aan het landschap van Maasland!”

Het “Hollands landschap” vormt al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars. Schilders, dichters en fotograven legden de schoonheid in verschillende toonaarden vast. De tentoonstelling laat ook hun werk zien om de boodschap extra kracht bij te zetten, namelijk: “Een ode aan het landschap van Maasland!”
De Historische Vereniging brengt tegelijk een boek uit over de geschiedenis van het landschap, te verkrijgen in museum de Schilpen.

Openingstijden museum de Schilpen/Tavenu:
zaterdag, woensdag en 1e zondag van de maand van 13.30 uur tot 16.30 uur.

27 apr

25 sep

Starttijd: 13:30
Eindtijd: 16:30

Bekijk de website

pand van Museum Het Tramstation in Midden-Delfland

Expositie: Muziekvereniging Caecilia Schipluiden 100 jaar

Caecilia Schipluiden 100 jaar

Het jubileumjaar van Caecilia Schipluiden begon met het jubileumconcert op 20 november 2021 in Theater De Veste in Delft. In de afgelopen 100 jaar leverde Caecilia een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in de dorpen Schipluiden en Den Hoorn. Talrijke feestelijke gelegenheden werden muzikaal opgeluisterd. De concerten en serenades werden zeer gewaardeerd. Bij muziekwedstrijden behaalden de diverse afdelingen van de vereniging mooie prijzen.

De expositie in Museum Het Tramstation Schipluiden (april-september 2022) neemt de bezoeker mee langs de 100-jarige geschiedenis van Caecilia Schipluiden. De vereniging wist de soms moeilijke perioden door te komen en steeds mee te groeien met veranderende tijden. Met veel foto’s, film en muziek krijgt de bezoeker een goede indruk van deze veelzijdige vereniging. Daarnaast bevat de expositie een overzicht van alle andere muziekverenigingen die in Midden-Delfland hebben bestaan.

Op dit moment bestaat Caecilia Schipluiden uit het Jeugdorkest, de slagwerkgroep DrumPack, het Harmonieorkest en Boerenkapel De Knotwilgen. De vereniging beschikt over een eigen muziekopleiding.

Achtergrond

In de dorpen Den Hoorn, Schipluiden en Maasland, de huidige gemeente Midden-Delfland, hebben in totaal elf amateur muziekverenigingen bestaan. Tegenwoordig zijn er twee muziekverenigingen actief: Caecilia Schipluiden en Masalant in Maasland. Al in 1874 werd in Schipluiden fanfare Crescendo opgericht, die echter maar ongeveer zes jaar heeft bestaan. In 1901 werd er weer een fanfare opgericht, ook met de naam Crescendo. Het was een openbare vereniging. Tijdens de verzuiling van de maatschappij werden er, ten koste van Crescendo, twee nieuwe verenigingen opgericht, de protestantse fanfare Excelsior en de rooms-katholieke harmonievereniging St. Caecilia. Excelsior redde het niet, maar St. Caecilia, nu Caecilia Schipluiden, viert in 2021/2022 haar 100-jarig bestaan. Den Hoorn kende twee muziekverenigingen: C-dur en Kolping. In Maasland bestonden lange tijd twee verenigingen naast elkaar: Euterpe en Wijdt Gode Uw Kunst (later Maaslandse Harmonie); in 2018 fuseerden zij tot Harmonievereniging Masalant. De gymverenigingen W.I.K. (in Den Hoorn) en A.S.S.O. (in Schipluiden) hadden enige tijd ook een muziekafdeling.

De expositie ‘Muziekvereniging Caecilia Schipluiden 100 jaar’ wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Loswal de Bonnen, Stichting Muziek Midden-Delfland en Royal Print.

3 apr

30 sep

Starttijd: 14:00
Eindtijd: 16:00

Bekijk de website