hondensporten hond vangt frisbee

Themadag Adrianushoeve: schapendrijven en hondenworkshops

Kom met jouw hond naar de Adrianushoeve!

Schapendrijven, workshops en informatie hondensporten

Zondagmiddag 4 juni wordt er op de boerderij van de schaapskudde een hondenmiddag georganiseerd. Alle honden soorten/rassen met hun baasjes zijn welkom.

Baasjes met border collies of kelpies kunnen ervaren of hun hond interesse heeft om schapen te hoeden. De schapen worden in een “pen” gezet, zodat ze veilig achter de hekken staan. De herder van Vockestaert zal samen met het baasje en zijn hond gaan kijken hoe de hond gaat reageren.

Heb je een hond die niet geïnteresseerd is in schapendrijven of er niet geschikt voor? Dan zijn er ook een hoop leuke en leerzame spellen.
Hondentrainster Adriane Bijlsma zal een korte demo geven en vervolgens kunnen baasjes met hun hond zelf ervaren wat leuk en nieuw is voor zijn/haar hond.

Maak kennis met:
– hoopers
– geurdetectie
– frisbee
– dogdance

Jullie zijn welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en bij voorkeur van te voren inschrijven via: info@lexthoen.nl. Maar je kunt ook aansluiten op de dag zelf.

Meer informatie & aanmelden
4 jun

Starttijd: 13:00
Eindtijd: 17:00

Bekijk de website

Eendenkooi maasland

Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Eeuwenoude eendenkooi in Midden-Delfland open voor bezoek. Ga mee op excursie door Eendenkooi Het Aalkeetbuiten bij Vlaardingen.

Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland

Dit oud-Hollandse fenomeen is een bezoekje meer dan waard: de eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Tijdens de unieke rondleidingen van Natuurmonumenten ontdek je hoe hier vroeger eenden werden gevangen voor consumptie. Boswachter en kooiker Gerard van Winden: “De meeste mensen denken alleen aan een kooi. Maar de eendenkooi is eigenlijk een slim ingericht stukje natuur, om in het wild levende eenden te vangen. En, wist je dat het spreekwoord ‘de pijp uitgaan’ hiervandaan komt?”. Dit en meer wetenswaardigheden ontdek je tijdens de wandeling door de eendenkooi, elke tweede zondag van de maand. Op zondag 14 mei is de eerstvolgende excursie!

De eendenkooi Het Aalkeetbuiten is helemaal in originele staat hersteld. Hier kun je nog zien hoe het er vroeger uitzag en hoe de eenden via vangpijpen gevangen werden. “Bij de eendenkooi hoort een interessant verhaal”, legt van Winden uit. “Met een getraind kooikershondje werden de nieuwsgierige eenden de kooi in gelokt. Hierbij was absolute stilte enorm belangrijk.”

Stukje historie

Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands verschijnsel. Ooit waren er in Nederland zo’n 1000 eendenkooien. Nu zijn er nog ruim 100 over, waarvan de helft in goede of redelijke staat. In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien, waarvan 2 in beheer van Natuurmonumenten. In eendenkooi Het Aalkeetbuiten worden excursies gegeven, in eendenkooi Schipluiden worden nog daadwerkelijk eenden gevangen – niet voor consumptie, maar voor wetenschappelijk onderzoek.

Meld je aan!

De gidsen van Natuurmonumenten nemen dit jaar weer bezoekers mee door de eendenkooi. Vooraf boeken hiervoor is nodig. Dit kan via de website van Natuurmonumenten.

Excursies naar de eendenkooi Het Aalkeetbuiten vinden plaats op de tweede zondag van de maand:

  • zondag 11 juni (14.00 – 15.30 uur)
  • zondag 9 juli (14.00 – 15.30 uur)
  • zondag 13 augustus (14.00 – 15.30 uur)
  • zondag 10 september (14.00 – 15.30 uur)
  • zondag 8 oktober (14.00 – 15.30 uur)

Een aantal excursies zijn speciaal voor kinderen.

Meer informatie & aanmelden
11 jun

Starttijd: 14:00
Eindtijd: 15:30

Bekijk de website

Hoeve Ackerdijk koeien in de stal staan te eten campina boerderijdag 2023

Campina Boerderijdagen

Campina Boerderijdag bij Hoeve Ackerdijk

Op vrijdag 19 mei houdt Hoeve Ackerdijk weer de Campina boerderijdag. Je bent van harte welkom om te komen kijken bij de koeien, schapen, kalfjes en lammetjes.

De deelnemende boerderijen voor 2023 aan de Campina Boerderijdagen zijn bekend! In Midden-Delfland neemt familie van den Berg van Hoeve Ackerdijk voor de zevende keer deel. Familie van den Berg bestaat uit Bas van den Berg (37) en zijn ouders Arie en Petra (71 & 68).

Hoeve Ackerdijk is een biologische melkveehouderij met zo’n 90 melkkoeien, bijbehorend jongvee en een kleine koppel schapen en kippen. De boerderij ligt midden in de polder, de koeien kunnen op zo’n 45 hectare de wei in. Dat doen ze dan ook van eind maart tot oktober, gemiddeld 200 dagen en bijna 3.000 uur per jaar. Op Hoeve Ackerdijk is een kinderdagverblijf op het erf, een zorgboerderij (1 dag per week) en ze maken sinds 2019 hun eigen kaas. Ook zijn ze erg actief met weidevogelbeheer.  Het mooiste aan het werk vinden ze de variatie door het jaar heen. Geen dag is hetzelfde, al begint deze altijd in de vroege ochtend in de stal. ’s Zomers en ’s winters is er genoeg buiten te doen en werken ze midden in een groene polder vol met weidevogels en ander leven.

Tijdens de Campina Boerderijdag op vrijdag 19 mei zijn er ook activiteiten zoals een speurtocht, rondleiding, weidevogel safari en meer. Leuk voor jong en oud.

Je bent welkom op de boerderij van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie
19 mei

Starttijd: 10:00
Eindtijd: 16:00

Bekijk de website

Camerata Trajectina

Zomeravondconcerten: Camerata Trajectina

Zomerconcerten 2023 in ’t Woudt

Wij bieden liefhebbers van muziek ook dit jaar een bijzonder afwisselende en kleurrijke serie ‘Zomeravondconcerten in de kerk van ’t Woudt’ aan.

Ensembleconcerten en soloconcerten wisselen elkaar af. Aan alle concerten werken nationale en internationale topmusici mee. De muziek wordt uitgevoerd op authentieke instrumenten.

De locatie, de ensembles, de musici, de muziek en de fantastische akoestiek van de kerk staan borg voor prachtige avonden. Een drankje in koffiehuis ‘De Hooiberg’ maakt jouw verblijf in ’t Woudt, een parel in het landschap, compleet.

Informatie over de kaartverkoop, de programma’s en achtergrondinformatie tref je op de website.

20 mei: Camerata Trajectina

Zomeravondconcert zaterdag 20 mei door Camerata Trajectina: Klaartje van Veldhoven sopraan, Nico van der Meel tenor, Berend Eijkhout bariton, Lidewij van der Voort viool, Cassandra Luckhardt cello, Constance Allanic harp, Petra Somlai  fortepiano, Renee Vulto research en toelichting – programma ‘Revolutie’.

Meer informatie
Camerata Trajectina

bezoekers in het Stedelijk Museum Schiedam voor de tentoonsteklling Levend Landschap met schilderijen en kunst o.a. over het landschap van Midden-Delfland

Tentoonstelling Levend Landschap Stedelijk Museum Schiedam

Levend Landschap
Zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta

Veel mensen ontdekten de afgelopen tijd via het wandelen en fietsen het landschap en de natuur dicht bij huis. Het Stedelijk Museum Schiedam richtte ook de blik op de omgeving en presenteert de tentoonstelling Levend Landschap.

Idylle van het Hollands landschap

Daar zie je hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Ze trokken erop uit om molens, slootjes en weidevogels te schilderen, de idylle van het ‘typisch Hollandse landschap’. Maar ze legden ook havens, kades en industrie vast en de toenemende verstedelijking die in dit deel van het land zo beeldbepalend werd. ‘De tentoonstelling is oogstrelend mooi én zet aan tot nadenken’, vertelt museumdirecteur Anne de Haij. ‘Je ziet teloorgang en schoonheid. De Maasdelta is waterrijk en tegelijkertijd het drukstbevolkste gebied van Europa. Dat is niet alleen iets van nu. Er is hier altijd spanning ​geweest tussen menselijke aanwezigheid en de natuur.’

Fietsroute door Midden-Delfland

In samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam, de Midden-Delfland Vereniging, het Cultuurplatform Midden-Delfland en PUUUR Midden-Delfland is een speciale fietsroute (33 km) gemaakt die de tentoonstelling Levend Landschap verbindt aan het landschap van Midden-Delfland. Daarmee wordt de link gelegd tussen het landschap van toen en van nu.

Een papieren versie van de fietsroute is verkrijgbaar in het Stedelijk Museum Schiedam of hier te downloaden.

kaart met fietsroute door Midden-Delfland behorende bij de tentoonstelling Levend Landschap in het Stedelijk Museum Schiedam zomer 2022

Meer informatie & kaartjes
9 jul

6 nov

Starttijd: 11:00
Eindtijd: 17:00

Bekijk de website

Zomeravondconcerten 't Woudt

Zomeravondconcerten in Midden-Delfland

Zomerconcerten 2023 in ’t Woudt

Wij bieden liefhebbers van muziek ook dit jaar een bijzonder afwisselende en kleurrijke serie ‘Zomeravondconcerten in de kerk van ’t Woudt’ aan.

Ensembleconcerten en soloconcerten wisselen elkaar af. Aan alle concerten werken nationale en internationale topmusici mee. De muziek wordt uitgevoerd op authentieke instrumenten.

De locatie, de ensembles, de musici, de muziek en de fantastische akoestiek van de kerk staan borg voor prachtige avonden. Een drankje in koffiehuis ‘De Hooiberg’ maakt jouw verblijf in ’t Woudt, een parel in het landschap, compleet.

Informatie over de kaartverkoop, de programma’s en achtergrondinformatie tref je op de website.

 

PROGRAMMA 2023

  1. Zomeravondconcert zaterdag 20 mei door Camerata Trajectina: Klaartje van Veldhoven sopraan, Nico van der Meel tenor, Berend Eijkhout bariton, Lidewij van der Voort viool, Cassandra Luckhardt cello, Constance Allanic harp, Petra Somlai  fortepiano, Renee Vulto research en toelichting – programma ‘Revolutie’
  2. Zomeravondconcert zaterdag 24 juni door meesterpianiste Petra Somlai op fortepiano – programma ‘Franz Schubert’
  3. Zomeravondconcert zaterdag 15 juli door Ensemble ‘Prisma’ bestaande uit: Elisabeth Champollion blokfluit, Franciska Hajdu viool, Robert Smith viola da gamba, Alon Sariel luit – ‘De seizoenen’
  4. Zomeravondconcert zaterdag 12 augustus door meestergitarist Izhar Elias gitaar – programma ‘Gitaar door de eeuwen heen gespeeld op 5 bijzondere gitaren’
  5. Slotconcert zaterdag 2 september door: Ensemble Cordevento: Erik Bosgraaf blokflui, Izhar Elias barokgitaar, Alessandro Pianu klavecimbel – programma ‘La Monarcha – Muziek uit de Spaanse gebieden’

Meer informatie

schotse hooglander midden-delfland broekpolder wandelen

Midden-Delfland Dag 2023

Met als thema ‘Midden-Delfland zegt het met groen!’ is het zaterdag 17 juni weer Midden-Delfland Dag. Op meer dan 20 locaties vinden activiteiten plaats. Dit jaar gecentreerd in Vlaardingen en Schipluiden, in Maasland langs de Oostgaag en in en rond de Broekpolder. Iedereen is van harte welkom, er is voor elk wat wils.

Midden-Delfland Dag 2023

Het Midden-Delflandgebied heeft veel moois te bieden: natuur, water, historisch erfgoed en tal van recreatieve mogelijkheden. Om daar meer bekendheid aan te geven en iedereen te laten genieten organiseert de Midden-Delfland Vereniging het evenement al vele jaren. Zij zoekt contact met organisaties, verenigingen, ondernemers,  gemeenten en bewoners. Samen komen ze tot een scala aan activiteiten, zodat iedereen naar eigen wens Midden-Delfland kan ontdekken.

Vlaardingervaart

Verschillende activiteiten vinden plaats op en rondom de Vlaardingervaart. Zo zal Jacques Moerman een historisch verhaal vertellen bij de windas die sinds maart 2023 aan de Vlaardingervaart is gereconstrueerd. Er is een demonstratie van het overslepen van een schuitje.
Trekschuit de Goude Leeuwin maakt tochtjes over de Vlaardingervaart, waarbij een paard de trekschuit voort trekt, met een gangetje van een kilometer of zes per uur. Je kunt meevaren!

Meevaren kan ook met de Fluisterboot Andante, hiervoor is het wel nodig om je aan te melden.
Voor wie graag zelf het water op wil, liggen bootjes klaar bij De Waterpoort en bij Natsec .

Wandelen en fietsen

Wandelend of fietsend is in het Midden-Delflandgebied veel te ontdekken. Op verschillende locaties staat een informatiekraam van de Midden-Delfland Vereniging waar gratis fiets- en wandelroutes te verkrijgen zijn.

Er zijn ook speciaal voor deze dag tochten georganiseerd. Zo verzorgt Delfia Batavorum een fietstocht, die langs het Melkmuseum De Zonnehoeve en langs De Beeldenkas gaat. Het sinds februari bestaande Gidsengilde Midden-Delfland verzorgt een fietstocht en een wandeltocht. Voor al deze tochten is het nodig om je aan te melden.

Speciale kinderactiviteiten

Spelen kan op heel veel plaatsen, om te beginnen in het Klauterwoud in de Broekpolder. Speciale speurtochten liggen klaar op biologische boerderij Landlust en op Hoeve Bouwlust, beide aan de Oostgaag. Kinderen die creatief aan de gang willen, kunnen de hele dag terecht bij de Beeldenkas in Schipluiden.

Rondleidingen en Muziek

Op verschillende locaties vinden rondleidingen en speciale optredens plaats. Het Harmonie orkest van Caecilia treedt op bij het Bezoekerscentrum Midden-Delfland en het Jeugdorkest bij Hoeve Bouwlust. Het Blokfluitensemble Den Hoorn speelt bij de Beeldenkas en Kenturah’s Kitchen bij de Buurvrouw.

Dit alles is slechts een greep uit het totale aanbod. Op de website van de Midden-Delfland Dag staat een compleet overzicht van de activiteiten. Ook kun je er de poster en de flyer met het programma downloaden.

Het hele programma van de Midden-Delfland Dag