Middenin de Randstad ligt een bijzonder open en groen landschap.
Op slechts enkele kilometers afstand van de drukke binnensteden van
Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland en Hoek van Holland is er volop ruimte om te onthaasten en genieten van rust, ruimte en stilte.

Onthaasten doe je dichtbij

Dichterbij dan je denkt ligt een geweldig gebied dat jou heel veel ontspanning te bieden heeft. Tussen de grote steden in ontdek je hier de rust en de ruimte. Het leven gaat hier trager. We laten je graag zien wat er bijzonder en verrassend is aan Midden-Delfland. Waar en hoe je kunt onthaasten, waar je de lekkerste streekproducten haalt en hoe je alles uit het gebied haalt, wat het te bieden heeft.

Onthaast in de polder

Om Midden-Delfland te ontdekken is het goed om te weten dat het niet zomaar een groen gebied is. Het heeft de status van ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ én behoort tot één van de Cittaslow gemeentes. Voldoende reden om Midden-Delfland beter te leren kennen.

roestige metalen sloep aangemeerd langs de wal van de Vlaardingervaart op een vroege ochtend zomer 2022

Ochtendstond heeft goud in de mond

Vroeg uit de veren heeft echt iets extra’s in Midden-Delfland. Het landschap is nog stiller en het is prachtig om het te zien en voelen ontwaken. Wij hebben een paar tips voor de vroege vogels.

Tips voor vroege vogels

Historie van de trekvaart

Wist jij dit? De trekschuit was ruim 250 jaar het voornaamste vervoermiddel in Holland, waaronder ook in Midden-Delfland. Die geschiedenis is op tal van plekken terug te vinden in het landschap. Historicus Jacques Moerman vertelt.

Ontdek de geschiedenis van de trekvaart
twee dames zittend op een steiger langs de Vlaardingsevaart op een zonnige dat met water een watervogel, groene weilanden langs de Foppenplas en wolkjes in Midden-Delfland

Kom-naar-buiten uitjes

Naar buiten gaan is goed voor je! Wist je dat? Wij hebben leuke uitjes verzameld voor jou en je kids. Wedden dat je er wat uithaalt!!

Lees onze Kom-naar-buiten uitjes

9 Fijne bankjes met uitzicht

We zijn altijd maar aan het rennen en vliegen. Zit jij nog wel eens ‘gewoon stil’? En lukt het je dan om niet alleen te kijken, maar ook te zien? Het landschap van Midden-Delfland nodig je uit om terug te schakelen. Bijvoorbeeld op deze 9 heerlijke bankjes, met uitzicht.

9x fijne bankjes met uitzicht

Midden-Delfland door de ogen van ...

Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

Voor de buitenmensen

Onthaasten betekent niet ‘niks doen’. Het betekent juist dat je de traagheid opzoekt die Midden-Delfland te bieden heeft. Jaarrond kan je hier bijvoorbeeld wandelen of fietsen door de prachtige polders. Laat het tempo en de stilte zijn werk doen. Trek gekregen van de wandeling of fietstocht? Warm dan gezellig op in een van de leuke horeca.

fietsers fiets wilgen weiland lente voorjaar fietsroute polder midden-delfland

Fietsen door het groen

Bepaal je fietsroute en ervaar Midden-Delfland op z’n best. De wind in de rug en het mooiste uitzicht om je heen. En dat allemaal om de hoek van waar je woont. Bekijk de routes hier.

Ik wil fietsen
twee dames 50Plussers wandelen in Midden-Delfland op een pad door de polder met weilanden koeien en knotwilgen

Heerlijke wandelroutes

Voor iedereen is er een leuke wandelroute in Midden-Delfland. Een ommetje of lange wandelingen door de polders. Bekijk hier de leukste routes.

Ik wil wandelen
moeder met kinderen in een e-sloep op de Vlaardingsevaart in Midden-Delfland op een warme zomerse dag

Varen door de stille polder

De ultieme manier om te onthaasten in de polder is het water op te gaan. Huur een elektrische sloep, een kano of een sup. En ontdek hoe je kunt genieten van heerlijk niets doen!

Ik wil varen
vogels spotten midden-delfland weidevogels telescoop kraaiennest

Vogels spotten? Dit zijn 5 tips van een vogelexpert

Ben je ook een liefhebber van vogels en spot je ze graag? Je ziet en hoort hier van alles in het stiltegebied. Welke vogels kan je in het voorjaar zien? We vroegen het aan Michel Kuijpers, dé vogelexpert van Midden-Delfland. Hij had gelijk 5 concrete tips!

Read More

Ontdek de zalige terrassen van Midden-Delfland

Van fietsen, varen of wandelen krijg je trek. Lekkere trek! Wij hebben de fijnste terrasjes voor je op een rijtje gezet. Ook hier geniet je van fijne gerechten gemaakt met lokale producten.

Fijne terrassen

Bijzonder om te doen

Ga eropuit en ontdek waarom Midden-Delfland zo bijzonder is. Elke keer dat je naar buiten gaat, zul je iets nieuws ontdekken. Je bent van harte welkom. Aan jou om het hier te komen ervaren.

Eerste proef met het overhalen van het schuitje op 28 maart 2023. Foto auteur.

Bijzondere reconstructie

Sinds maart 2023 staat er aan de Vlaardingse Vaart weer een windas of overtoom. De reconstructie van de windas is zeer bijzonder en toont de betekenis van de kleine scheepvaart in en vanuit de polder.

Windas gereconstrueerd

Bijzondere bankjes met uitzicht

Deze bankjes nodigen je uit om even een pauze te nemen tijdens je wandel- of fietstocht. Door heel Midden-Delfland staan fijne bankjes of picknicktafels. Geniet op deze 9 bijzondere bankjes van het uitzicht.

9x de leukste bankjes
Gidsen van Midden-Delflandin ’t Woudt. v.l.n.r. Dorine Coenen, Ingrid Sonneveld, Hans Boot, Pia van Oord en Mieke Sonneveld.

Bijzonder op pad met een gids

Wil je Midden-Delfland samen met een gids ontdekken? Maak dan kennis met het enthousiaste GidsenGilde. Zij maken graag een passende rondleiding door Midden-Delfland voor jouw groep.

Maak kennis met het GidsenGilde
twee dames lunchen op het terras van 't Jachthuis aan het water van de Foppenplas in Midden-Delfland zomer zonnige dames

Op deze terrassen in Midden-Delfland kom je heerlijk tot rust

Wil je een vakantiegevoel? Kies een terras in Midden-Delfland uit en ontspan ... Lekker om je heen kijken en heel veel rust aan je ogen. 

Read More

Overnachten in Midden-Delfland

Slapen in stilte en wakker worden in stilte? Met het gezin er even tussenuit? Jaarrond kan je op bijzondere plekken overnachten in Midden-Delfland. Bijvoorbeeld in een bijzondere B&B, een boerderij of vogelhuis.

Ontdek de accommodaties

Extra tips

Afsluitend delen we graag nog fijne restaurants, uitjes en meer informatie over het gebied met je. We wensen je vast heel veel plezier in Midden-Delfland!

koeien weiland wandelen midden-delfland

Dit is Midden-Delfland

Midden-Delfland is het landschap van ‘koe in de wei, grutto in de lucht’.  Iedereen die van de natuur houdt is van harte welkom om hier te komen ontspannen, recreëren, overnachten, vergaderen in het groen, genieten van het erfgoed, de cultuur, streekproducten en de pittoreske dorpskernen.

Ontdek Midden-Delfland
wit fotoframe op palen in een weiland in Midden-Delfland

Agenda

Altijd leuk om tijdens je verblijf in Midden-Delfland lokale tentoonstellingen, exposities of evenementen te bezoeken. Zeker wanneer je daarmee een nog fijner en completer beeld krijgt van het heden en verleden van Midden-Delfland. In onze agenda vind je een mooi overzicht wat er te doen is.

Bekijk de agenda
getekende kaart van Midden-Delfland en de regio ligging rotterdam Delft Den Haag Westland bijzonder provenciaal landschap

Waar ligt Midden-Delfland?

Midden-Delfland ligt met zijn groene, open gebied tussen de steden Den Haag, Delft en Rotterdam. Het is vanuit de regio goed bereikbaar met de fiets en het OV. Van verder weg is het uiteraard goed bereikbaar met de auto. Wij helpen je op weg met een handig overzichtje.

Bereikbaarheid