Middenin de Randstad ligt een bijzonder open en groen landschap.
Op slechts enkele kilometers afstand van de drukke binnensteden van
Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland en Hoek van Holland is er volop ruimte om te onthaasten en genieten van rust, ruimte en stilte.

Onthaasten doe je dichtbij

Dichterbij dan je denkt ligt een geweldig gebied dat jou heel veel ontspanning te bieden heeft. Tussen de grote steden in ontdek je hier de rust en de ruimte. Het leven gaat hier trager. We laten je graag zien wat er bijzonder en verrassend is aan Midden-Delfland. Waar en hoe je kunt onthaasten, waar je de lekkerste streekproducten haalt en hoe je alles uit het gebied haalt, wat het te bieden heeft.

Ontdek de rust en de ruimte

Om Midden-Delfland te ontdekken is het goed om te weten dat het niet zomaar een groen gebied is. Het heeft de status van ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ én behoort tot één van de Cittaslow gemeentes. Voldoende reden om Midden-Delfland beter te leren kennen.

stiltegebied cittaslow bord polder

Een goed bewaard geheim

Wil je een goed bewaard geheim horen? Voormalig burgemeester van Midden-Delfland Arnoud Rodenburg deelt dit geheim graag met je. Lees het in zijn blog.

Dit is het geheim

Midden-Delfland is open en groen

Wist jij dit? Midden-Delfland was het eerste gebied in Nederland dat voor de status ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ in aanmerking kwam. Het geeft het belang aan van het open en groen houden van dit waardevolle agrarisch veenweidelandschap tussen de steden. Via de knop lees je meer hierover.

Bijzondere status
standbeeld van schilder Jongkind langs de Vlaardingervaart in Midden-Delfland

5 dingen die jij nog niet wist over Midden-Delfland

Voor velen is héél Midden-Delfland een verrassing! Als je het gebied tussen Delft en Rotterdam een beetje kent, dan weet je dat het een groene polder is in een drukbevolkt gebied. Wij delen graag 5 verrassingen van Midden-Delfland met je.

Ontdek de 5 verrassingen

Prikkelarme plekken

Krijg jij wel eens teveel prikkels in je eigen omgeving? Midden-Delfland is een stiltegebied en ook nog eens een cittaslow gemeente. Dat betekent dat traagheid en weinig prikkels er hoog in het vaandel staan. In Midden-Delfland is alle ruimte voor een ontspannen en plezierige dag, die energie geeft in plaats van energie kost. Hier vind je onze 7 tips voor prikkelarme activiteiten.

7x prikkelarme uitjes

Midden-Delfland door de ogen van ...

Het open en groene gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam is een oase van rust in de Randstad. In een reeks interviews vertellen inwoners van Midden-Delfland en bezoekers uit de regio over ‘hun Midden-Delfland’.

De natuur in

Onthaasten betekent niet ‘niks doen’. Het betekent juist dat je de traagheid opzoekt die Midden-Delfland te bieden heeft. Jaarrond kan je hier bijvoorbeeld wandelen of fietsen door de prachtige polders. Laat het tempo en de stilte zijn werk doen. Trek gekregen van de wandeling of fietstocht? Warm dan gezellig op in een van de leuke horeca.

fietsers fiets wilgen weiland lente voorjaar fietsroute polder midden-delfland

Fietsen door het groen

Bepaal je fietsroute en ervaar Midden-Delfland op z’n best. De wind in de rug en het mooiste uitzicht om je heen. En dat allemaal om de hoek van waar je woont. Bekijk de routes hier.

Ik wil fietsen
winterwandelen wandelen winter wandelroutes midden-delfland december 2021 wandelroute

Heerlijke wandelroutes

Voor iedereen is er een leuke wandelroute in Midden-Delfland. Een ommetje of lange wandelingen door de polders. Bekijk hier de leukste routes.

Ik wil wandelen
Terras met verlichting Vreemde Vogel zomeravond kaarslicht glas wijn midden-delfland

Eten en drinken

Warm lekker op bij een haardvuur in een van de gezellige horeca in Midden-Delfland. Kom spontaan langs of reserveer je tafeltje voor een lange avond tafelen met fijn gezelschap.

Restaurants in Midden-Delfland

Vogels spotten? Dit zijn 5 tips van een vogelexpert

Ben je ook een liefhebber van vogels en spot je ze graag? Je ziet en hoort hier van alles in het stiltegebied. Welke vogels kan je in het voorjaar zien? We vroegen het aan Michel Kuijpers, dé vogelexpert van Midden-Delfland. Hij had gelijk 5 concrete tips!

Read More

Haal de lekkerste streekproducten in huis

Fiets langs boeren en streekwinkels om de lekkerste streekproducten uit Midden-Delfland te halen. Producten met pure smaken, met liefde en vakmanschap gemaakt. Wij maakten deze handige en leuke boodschappen(fiets)route voor je.

De boodschappenroute

Bijzonder om te doen

Ga eropuit en ontdek waarom Midden-Delfland zo bijzonder is. Elke keer dat je naar buiten gaat, zul je iets nieuws ontdekken. Je bent van harte welkom. Aan jou om het hier te komen ervaren.

Eerste proef met het overhalen van het schuitje op 28 maart 2023. Foto auteur.

Bijzondere reconstructie

Sinds maart 2023 staat er aan de Vlaardingse Vaart weer een windas of overtoom. De reconstructie van de windas is zeer bijzonder en toont de betekenis van de kleine scheepvaart in en vanuit de polder.

Windas gereconstrueerd

Bijzondere bankjes met uitzicht

Deze bankjes nodigen je uit om even een pauze te nemen tijdens je wandel- of fietstocht. Door heel Midden-Delfland staan fijne bankjes of picknicktafels. Geniet op deze 9 bijzondere bankjes van het uitzicht.

9x de leukste bankjes
Gidsen van Midden-Delflandin ’t Woudt. v.l.n.r. Dorine Coenen, Ingrid Sonneveld, Hans Boot, Pia van Oord en Mieke Sonneveld.

Bijzonder op pad met een gids

Wil je Midden-Delfland samen met een gids ontdekken? Maak dan kennis met het enthousiaste GidsenGilde. Zij maken graag een passende rondleiding door Midden-Delfland voor jouw groep.

Maak kennis met het GidsenGilde

Op deze terrassen in Midden-Delfland kom je heerlijk tot rust

Wil je een vakantiegevoel? Kies een terras in Midden-Delfland uit en ontspan ... Lekker om je heen kijken en heel veel rust aan je ogen. 

Read More

Overnachten in Midden-Delfland

Slapen in stilte en wakker worden in stilte? Met het gezin er even tussenuit? Jaarrond kan je op bijzondere plekken overnachten in Midden-Delfland. Bijvoorbeeld in een bijzondere B&B, een boerderij of vogelhuis.

Ontdek de accommodaties

Onze laatste tips

Tot slot delen we graag nog fijne restaurants, uitjes en meer informatie over het gebied met je. We wensen je vast heel veel plezier in Midden-Delfland!

koeien weiland wandelen midden-delfland

Dit is Midden-Delfland

Midden-Delfland is het landschap van ‘koe in de wei, grutto in de lucht’.  Iedereen die van de natuur houdt is van harte welkom om hier te komen ontspannen, recreëren, overnachten, vergaderen in het groen, genieten van het erfgoed, de cultuur, streekproducten en de pittoreske dorpskernen.

Ontdek Midden-Delfland
wit fotoframe op palen in een weiland in Midden-Delfland

Agenda

Altijd leuk om tijdens je verblijf in Midden-Delfland lokale tentoonstellingen, exposities of evenementen te bezoeken. Zeker wanneer je daarmee een nog fijner en completer beeld krijgt van het heden en verleden van Midden-Delfland. In onze agenda vind je een mooi overzicht wat er te doen is.

Bekijk de agenda
getekende kaart van Midden-Delfland en de regio ligging rotterdam Delft Den Haag Westland bijzonder provenciaal landschap

Waar ligt Midden-Delfland?

Midden-Delfland ligt met zijn groene, open gebied tussen de steden Den Haag, Delft en Rotterdam. Het is vanuit de regio goed bereikbaar met de fiets en het OV. Van verder weg is het uiteraard goed bereikbaar met de auto. Wij helpen je op weg met een handig overzichtje.

Bereikbaarheid